1. Blog
  2. Karriere
  3. Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Jobbsøking med funksjonsnedsettelse

12 minutter å lese
Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
Illustrering ved:Katya Vakulenko
Søker du jobb og har du en funksjonsnedsettelse, funksjonshemming, eller kronisk sykdom? Her kan du lese tipsene våre for søknaden din, fra CV og følgebrev til jobbintervju.

Det som er en selvfølge for noen uten funksjonsnedsettelse, kan være et stort hinder når du søker jobb med funksjonshemming. Det er alltid spennende å søke jobb, men når du attpåtil har funksjonsnedsettelse, kan jobbsøking være ekstra utfordrende. Kanskje du føler at du ligger langt etter andre søkere til og med. 

Dessverre kan det skje at du på grunn av funksjonshemmingen din, ikke blir bedt på intervju eller går videre til neste runde. Trenger du hjelp til å finne jobb? Vi har et par tips som kan gjøre jobbsøkingen enklere for deg. I dette blogginnlegget diskuterer vi følgende:

  • Hvilken jobb passer til hvilken funksjonshemming?
  • Hva kan jeg gjøre som jobbsøker med funksjonsutfordringer?
  • Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
  • Hvordan forbereder du deg på et intervju?
  • Opplyser du om funksjonsnedsettelsen din eller ikke?

Hvilken jobb passer til hvilken funksjonshemming?

Dessverre er det ikke alltid like lett å finne en passende jobb når du har en funksjonshemming. Men det finnes flere muligheter. Selvfølgelig jobber du ikke bare for pengene, men også for å ha noe nyttig å gjøre og møte hyggelige folk. Den nederlandske pasientforeningen har faktisk påvist at personer med en kronisk sykdom blir lykkeligere av å jobbe! Har du en form for funksjonsnedsettelse og søker du jobb? Da kan nedenstående kanskje hjelpe deg.

Hvilke stillinger du kan søke på med funksjonsnedsettelse, er selvfølgelig avhengig av hvilken type funksjonshemming du har. Når du er bevegelseshemmet, kan det hindre deg i tungt fysisk arbeid, men en jobb der du veksler mellom fysisk og stillesittende arbeid, vil høre til mulighetene. Tenk for eksempel på en administrativ funksjon. 

Med en syns- eller hørselshemming, som å være (delvis eller helt) døv eller blind, kan du utføre mange slags arbeidsoppgaver. Spesielt hvis arbeidsgiveren er villig til å tilrettelegge arbeidsplassen din. Tenk på jobber innen salg eller andre kontorjobber. Og hva med en jobb som personlig veileder eller lærer?

6 effektive handlingsverb for CV-bruk

Å velge effektive ord og verb som passer til bransjen du søker i, kan være avgjørende. Sjekk listen vår med effektive handlingsverb du kan bruke for å styrke CV-eksempel din.

Har du en kronisk sykdom? Det kan hemme deg i arbeidet ditt på flere måter. Kanskje du må regelmessig til kontroll på sykehuset, eller er allergisk mot bestemte stoffer. Men du har fortsatt mange muligheter. En stor del av alle sysselsatte har faktisk en kronisk sykdom: hele 20 % nemlig! Så når det handler om jobbsøking med en kronisk sykdom, er du absolutt ikke alene! 

Mentale funksjonsnedsettelser trenger heller ikke være en stor ulempe når du søker jobb. Bare tenk på alle mulighetene som utviklingshemmede har nå for tiden. Det er for eksempel mange restauranter som ansetter medarbeidere med Downs syndrom. Og stadig flere butikker tilrettelegger arbeidsplasser for funksjonshemmede, tenk på matbutikker, kopibutikker eller sykkelbutikker.

Har du dyskalkuli eller dysleksi? Da har du mange muligheter i for eksempel kreative eller sosiale yrker. Og visste du at du kan bli statsminister når du har dysleksi? Slik takler statsminister Erna Solberg det. Der ser du, selv om bokstavene og tallene noen ganger danser for øynene dine, er det mye som er mulig. 

Det er også mange blant oss som har en form for autisme eller ADHD. Disse regnes ikke som funksjonshemminger, men utviklingsforstyrrelser som gjør at ikke alle typer arbeid egner seg like godt. En rolig arbeidsplass eller jobb med mye struktur er i så fall de beste alternativene. 

Hva kan jeg gjøre som jobbsøker med funksjonsutfordringer?

Type funksjonsutfordring  Jobb
Fysisk funksjonshemming  Administrasjon og kontor
Hørsels- eller synshemming Telefonsalg, kundeservice og andre kontorjobber
Kronisk sykdom 20 % av alle sysselsatte
Mentale funksjonsnedsettelser Restaurant og (mat)butikk
Dyskalkuli eller dysleksi  Kreative eller sosiale yrker
Autisme eller ADHD Rolig arbeidsplass, mye struktur

Jobbsøking med funksjonsnedsettelse

Dessverre er det slik at du ikke kan gjøre hvilken som helst jobb, når du har funksjonsnedsettelse. Hvis du er blind kan du ikke bli sjåfør, hvis du er døv kan du ikke bli tolk, og hvis du sitter i rullestol er sjansen liten for at du kan bli fjellguide. Men når du søker jobb med funksjonsnedsettelse er det selvfølgelig fortsatt mange jobber du kan gjøre! Nedenfor gir vi deg tre tips.

Tips 1: Sett fokus på det du kan, ikke på det du ikke kan!

Det første du bør gjøre er å undersøke det du faktisk kan, med fokus på det du kan til tross for funksjonsnedsettelsen. Hvis du har hørselshemminger er det for eksempel bedre å jobbe med nettbasert kundeservice enn på telefonavdelingen. Tenk derfor på mulighetene du har, og spør deg selv i hvilken grad du kan utføre en jobb eller arbeidsoppgave. Pass på at du ikke finner deg en jobb som muligens forverrer tilstanden din, husk at helsen din går foran!

Du bør heller ikke glemme spørsmål som "Hva vil jeg?", "Hvem er jeg?" og "Hva leter jeg etter?". Finn deg en jobb som du ikke bare kan gjøre fysisk og psykisk, men som du også vil trives i. Det er viktig med arbeidsglede!

Har du et tydelig bilde av hva slags jobb du leter etter? Da er neste steg å lage CV-mal.

Tips 2: Tenk deg godt om før du opplyser om funksjonsnedsettelsen din på CV-en

Du trenger ikke å nevne at du har en funksjonshemming. Du trenger kun å nevne din utdanning,  arbeidshistorikkprofiltekst, og dine  ferdigheter som er relevante for stillingen du søker på. 

Selvfølgelig kan du nevne frivillighetsarbeid, verv og lignende, som for eksempel styremedlem i borettslaget. Å lage en CV når du har en funksjonshemming er sånt sett ikke noe annerledes enn når du ikke har funksjonsnedsettelse. I denne guiden finner du alt du trenger å vite om  hvordan du skriver en CV.

Tips 3: Nevn hjelpemidler og ressurser

Vet du hvilken hjelpemidler og ressurser du har krav og tilgang til? Sjekk regjeringens strategi for likestilling av mennesker med funksjonsnedsettelse. Det er mange arbeidsgivere som ikke er klar over mulighetene de har for å tilrettelegge arbeidsplassen for personer med funksjonsnedsettelse, og heller ikke hva regjeringen gjør og tilbyr for å gjøre det lettere for arbeidsgivere for å ansette personer med funksjonsnedsettelse, ved å skape trygghet for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Så les deg godt opp, og vurder å opplyse om disse hjelpemidlene og ressursene! 

Regjeringen legger nemlig til rette for økt arbeidsinkludering, og for god tilgang til nødvendig assistanse og hjelpemidler for at arbeidstakere med funksjonsnedsettelse skal sikres deltakelse i arbeidslivet.

Blir du bedt på intervju etter å ha sendt inn søknaden din? Da bør du sørge for at du har en klar oversikt over hvilke hjelpemidler og ressurser både du og arbeidsgiveren har krav på, for å tilrettelegge arbeidsplassen din. Sammen med din kunnskap og kompetanse kan dette være akkurat det arbeidsgiveren trenger for å tilby deg jobben. Vet du ikke helt hva du har krav på? NAV kan hjelpe deg. Ta kontakt med dem, og finn ut av mulighetene!

Hvordan forbereder du deg på et intervju?

Har du blitt bedt på jobbintervju? Da er det på tide å forberede deg godt til intervjuet. Tenk nøye på hvilke spørsmål arbeidsgiveren muligens kan stille deg, undersøk den potensielle arbeidsgiveren (gå gjennom nettsidene deres, og kanskje du finner et intervju med direktøren på nettet?). Lag også en liste over spørsmål du har til dem. 

Eksperttips

Veldig viktig: Vurder om og når du bør fortelle din potensielle arbeidsgiver om din funksjonshemming. Husk at du kun er forpliktet til å fortelle om begrensningene dine, hvis de hindrer arbeidet ditt. Har du en kronisk sykdom som nesten ikke hindrer deg i å utføre arbeidsoppgavene dine? Da trenger du ikke å nevne sykdommen.

Eksempel

Har du for eksempel en synshemming og søker du på en stilling hvor godt syn er en merverdi, men ikke avgjørende? Hvis synshemmingen din kan hindre deg i arbeidet ditt, er du forpliktet til å informere din potensielle arbeidsgiver om dette. Hvis du ikke hindres, trenger du ikke å nevne det. 

Kopiert!

Så lenge funksjonsnedsettelsen ikke hindrer deg i å gjøre jobben din, trenger du ikke å opplyse om dine funksjonshemminger. Likevel vil mange være åpne om funksjonsnedsettelsen for å forhindre at det kommer frem på et senere tidspunkt, og at arbeidsgiveren vil reagere på det. Men hva skal du fortelle og ikke fortelle, og når i så fall?

Opplyser du om funksjonsnedsettelsen din eller ikke?

Tips 1: Opplys om funksjonsnedsettelsen din litt senere i søknadsprosessen

Ikke begynn å fortelle om dine funksjonshemminger når du har din første samtale. Du er ikke funksjonsnedsettelsen din, og du vil heller ikke profilere deg slik. Først skal du overbevise arbeidsgiveren om at du er rett kandidat til jobben. Du kan for eksempel også opplyse om funksjonsutfordringene dine i neste intervjurunde eller når dere skal snakke om arbeidsvilkårene.

Men hvis du har en synlig funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom, bør du alltid diskutere dette kort under det første intervjuet. Det kan være godt å vite at en arbeidsgiver ikke har lov å spørre om helsen din på eget initiativ. Du er altså ikke forpliktet til å svare på spørsmål om helsen din. Hvis du gjør det, må du nevne at helsen din ikke er til hinder for arbeidet ditt.

Hvis du trenger en tilrettelagt arbeidsplass, for eksempel fordi du har en fysisk funksjonsnedsettelse, nevner du dette først når dere snakker om arbeidsvilkårene. På det tidspunktet er arbeidsgiveren allerede overbevist om dine evner og ferdigheter, så da vil de ikke se på funksjonshemmingen din som en stor utfordring.

Tips 2: Vær kort og konsis

Ikke gå inn på all slags mulige utfordringer som din funksjonshemming gir deg. Fortell kort om hvilken funksjonsnedsettelse du har, og fremhev heller det du faktisk kan gjøre enn det du ikke kan. Vær positiv og trygg på dine kvaliteter som du har å tilby som ansatt.

Tips 3: Ikke gi opp håpet

Hvis du allikevel får avslag på søknaden din, kan det være vanskelig å fortsette jobbsøkingen. Ikke gi opp håpet! Ta kontakt med rekruttereren eller personalsjefen for å høre hvorfor du ikke er blitt invitert på intervju, slik at du vet hva du kan gjøre annerledes eller bedre neste gang. Og sørg for at du har og får støtte av menneskene rundt deg, slik at du kan dele skuffelsen din og deretter gå videre. Da finner du nok jobben som passer deg best! 

Eksperttips

Innkluderingsdugnaden er et initiativ av regjeringen og et felles samfunnsoppdrag for å få flere i jobb. Så hvis du ikke får jobb med en gang, ikke gi opp! Flere tilrettelagte arbeidsplasser er på vei. Et fint eksempel er REMA 1000-butikken i Torggata i Oslo, som har bare ansatte med funksjonshemminger.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere14 minutter å lese
Hvilket land har mest betalt fri?
Hvilket land har mest betalt fri?
Forsidebrev7 minutter å lese
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Jobbintervju6 minutter å lese
Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren
Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren
CV6 minutter å lese
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler