Vil du at ferdighetsavsnittet ditt skal være mest mulig likt alle andres? Eller vurderer du å utelate en av de viktigste og beste ferdighetene dine fordi mange andre nevner den i CV-en? Det kan være vanskelig å finne balansen mellom å skille seg ut og inkludere alle ferdighetene som arbeidsgiverne etterspør.
De beste CV-ene tar hensyn til de egenskapene som er oppført i stillingsannonsene. Men de balanserer også kandidatenes sterke sider med de grunnleggende kravene til stillingene. Jo mer informasjon du har, desto større er sjansen for at du kan lage et ferdighetsavsnitt som sikrer at både CV-en din kommer forbi automatiserte søknadssystemer og at du blir invitert til et jobbintervju.
I dette blogginnlegget finner du analysen til CVapp.no av nesten 7 millioner CV-er fra 30 land og som ble gjennomført 2. kvartal 2023. Vi gir deg detaljert informasjon om nøyaktig hvilke ferdigheter og kurs konkurrentene dine fører opp i CV-en.
Ferdighetene folk over hele verden fremhever i CV-en
Det er naturlig at arbeidsgivere i ulike land (og i ulike bransjer) verdsetter ulike ferdigheter. Men totalt sett skiller de fem øverste ferdighetene på listen seg betraktelig ut fra resten. I tillegg har du i løpet av en arbeidsdag bruk for langt flere ferdigheter enn det er plass til i CV-en. Samtidig er det kun et fåtall ferdigheter som regnes som de viktigste og mest etterspurte.
I en tid der samarbeid er i fokus, er det ingen overraskelse at den viktigste ferdigheten over hele verden er teamarbeid. Faktisk nevner 24 % av jobbsøkerne denne egenskapen. Like etter følger kommunikasjon og Microsoft Office, begge med 22 %. Lærevillig og tilpasningsevne avrunder topp 5-listen med henholdsvis 18 % og 16 %.
Legg merke til at fire av disse fem ferdighetene er myke ferdigheter som er svært ettertraktet av rekrutterere og arbeidsgivere, samtidig som de er vanskeligere å lære bort enn harde ferdigheter, som for eksempel hvordan du bruker et regneark. Vi kan konkludere med at behovet for myke ferdigheter er felles for de fleste yrker, mens harde ferdigheter retter seg mer mot yrkesspesifikk kunnskap.
De mest etterspurte ferdighetene
Hvis du lurer på om ferdighetene som står oppført i CV-ene stemmer overens med de ferdighetene som arbeidsgiverne leter etter, kan du ta en titt på LinkedIn’s top 10 most in-demand skills for 2023 (engelskspråklig) som lister opp de ti mest etterspurte ferdighetene for 2023 ifølge LinkedIn. Nedenfor har vi listet opp prosentandelen av CV-ene som inneholder nettopp disse ferdighetene, basert på dataene fra vår egen analyse.
- Management (styring, forvaltning, administrasjon)
- Kommunikasjon (22 %)
- Kundeservice (5 %)
- Ledelse (1 %)
- Salg
- Prosjektledelse
- Research
- Analytiske ferdigheter (problemløsning 2 %)
- Markedsføring
- Teamarbeid (24 %)
Kommunikasjon rangeres høyt
Selv om teamarbeid rangeres høyest på verdensbasis, er kommunikasjon den ferdigheten som topper listene i de fleste enkeltlandene. Kan du tenke deg en jobb som ikke krever evnen til å lytte og dele informasjon og ideer med andre?
I flere land nevnes denne evnen i mer enn halvparten av alle CV-ene, og i noen land dreier det seg om en langt større prosentandel. Faktisk er kommunikasjon oppført i hele 94,3 % av alle CV-ene i Australia. USA ligger på andreplass med 84,1 %, fulgt av Storbritannia med 66,5 %, Egypt med 62,5 %, Canada med 58,8 % og India med 52,3 %.
Spesifiser!
Selv om det kan virke opplagt at du bør føre opp kommunikasjonsevner i CV-en, kan du skille deg ut fra mengden jobbsøkere ved å være mer spesifikk.
Kommunikasjonsevner kan deles inn i fire hovedkategorier som du kan utarbeide nærmere i ferdighetsavsnittet i CV-en din:
- Verbal kommunikasjon
- Nonverbal kommunikasjon
- Skriftlig kommunikasjon
- Visuell kommunikasjon
Klikk her for å se bildet i full størrelse
Kursene folk over hele verden fremhever i CV-en
En måte å vise at du har de ferdighetene du hevder å ha, er å henvise til kurs du har fullført. Og ja, det er mange jobbsøkere som oppgir en eller annen form for kommunikasjonskurs i CV-en.
Det mest populære kurset som nevnes i CV-er over hele verden er «avansert kommunikasjon». Hele 19 % av jobbsøkerne verden over fører opp et slikt kurs. På andreplass kommer kurs i en annen type kommunikasjon, nemlig «digital markedsføring» som nevnes i 15 % av CV-ene. Andre populære kurs er språkkurs med 8 % og kurs i prosjektledelse med 6 %. Hele sytten andre kurs nevnes av minst 1 % av jobbsøkerne på verdensbasis.
Tredjeplassen inntas av kurs i førstehjelp med en andel på 13 %. Årsaken til den store spredningen av kurs er at harde, jobbspesifikke ferdigheter kan læres, og det er mye enklere å utvikle og vise til denne typen kunnskap og kompetanse ved hjelp av gjennomførte kurs.
Klikk her for å se bildet i full størrelse
Mønstre i ferdighetsavsnitt
CV-analysen vår har avdekket flere mønstre i ferdighetsavsnittene. I de fleste landene inneholder mindre enn 50 % av CV-ene de samme ferdighetene. Med andre ord oppgir jobbsøkere i de fleste land et bredt og variert spekter av kvaliteter. I Australia og USA derimot, nevner nesten halvparten av alle jobbsøkere de samme fem ferdighetene. Det betyr at ferdighetsavsnittene i disse landene ser ganske like ut. Et annet mønster er at alle disse kvalitetene er myke ferdigheter.
Som allerede nevnt er den mest populære jobbferdigheten i Australia kommunikasjon (94,3 %). Deretter følger teamarbeid (66,8 %), lærevillig (58,5 %), kundeservice (56 %) og evnen til å jobbe under press (53,2 %).
I USA ser listen maken ut, men der er evnen til å jobbe under press byttet ut med tilpasningsevne (47,1 %). Resten av listen: kommunikasjon (84,1 %), teamarbeid (52,3 %), kundeservice (50,3 %) og lærevillig (48,8 %).
Derimot er det færre enn 10 % av jobbsøkerne i Finland som oppgir den samme, mest nevnte ferdigheten. Der står kompetanse i Microsoft Office øverst på listen, med «bare» 8,8 %.
Mønstre i kursoppføringer
Av de samme grunnene som nevnt ovenfor, er oppføringene for kurs mye mer spredt enn de for ferdigheter. I mange land nevnes de tre mest oppførte kursene på mindre enn 1 % av CV-ene. Dette kan også skyldes at ikke alle jobbsøkere oppgir hvilke kurs de har tatt.
Et unntak er Egypt, der nesten 5 % av CV-ene inkluderer ECDL eller ICDL (European/International Computer Driving License) som i Norge er kjent som Datakortet. Ytterligere 4,7 % av jobbsøkerne i Egypt oppgir språkkurs i CV-en.
I Finland står kurs i mathygiene øverst på listen med 9,8 %, mens førstehjelpskurs er mest populært i Danmark med 5,5 % og Norge med 2,8 %. Mexicos topp 3 gjenspeiler den internasjonale listen med kurs i avansert kommunikasjon (3,7 %), digital markedsføring (2,8 %) og språk (1,5 %).
Lokalt fokus - Norge
Norge legger vekt på individuelle egenskaper. Den mest populære egenskapen, som står på 23,6 % av CV-ene, er effektiv. Deretter følger positiv, så samvittighetsfull, ansvarlig og selvstendig. Alle disse faller inn under kategorien personlighetstrekk som signaliserer til arbeidsgiveren at kandidaten tar arbeidet sitt på alvor.
Det er mest sannsynlig at nordmenn inkluderer kurs i førstehjelp, avansert kommunikasjon og digital markedsføring som tilleggskvalifikasjoner for jobben.
Viktig å få med seg
- Når du skal sette sammen ferdighetsavsnittet og vurdere hvilke kvaliteter du skal legge vekt på i CV-en, må du vite hva arbeidsgivere ser etter.
- Bruk dataene fra undersøkelsen til CVapp.no der vi har analysert nesten 7 millioner CV-er verden over for å skaffe deg et konkurransefortrinn.
- I stedet for å skrive «kommunikasjon» kan du vurdere å fremheve en av de mer spesifikke ferdighetene i denne samlekategorien.
- Arbeidsgivere i ulike land ser etter ulike ferdigheter. Dette avhenger både av bransjene og kulturen i de ulike landene.