1. Blog
 2. Jobbintervju
 3. Hvorfor er du interessert i jobben?
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Hvorfor er du interessert i jobben?

12 minutter å lese
Hvorfor er du interessert i jobben?
Det finnes mange motivasjoner for å ønske seg en ny stilling, men hvordan formidler du dem på en så effektiv måte som mulig? Spørsmålet «Hvorfor er du interessert i jobben» vil garantert komme opp i et jobbintervju, og svaret ditt bør danne et solid grunnlag for resten av samtalen.

En kandidats motivasjon og egnethet for den aktuelle stillingen står sentralt i ethvert intervju. Så spørsmålet «Hvorfor er du interessert i jobben?» gir arbeidsgiveren mulighet til å utforske dine kvalifikasjoner og personlige interesser i stillingen. Det gir vedkommende et innblikk i din tankegang og hvor godt du passer inn i jobben.

Spørsmålet er gjerne et av de første du får i intervjuet, så du trenger ikke å gå for mye inn i detaljer. Gå rett på sak og oppgi de viktigste grunnene til at du mener at jobben er noe for deg. Dette gir intervjueren muligheten til å gå nærmere inn på din motivasjon senere i samtalen. Ikke glem å tilpasse svaret ditt til stillingens spesifikke behov. Det er tross alt en grunn til at du er der.

Et jobbintervju må bygges opp steg for steg. Dette spesifikke spørsmålet er et av de grunnleggende.

Men hvordan formulerer du et overbevisende svar? I dette blogginnlegget går vi nærmere inn på følgende:

 • Hvorfor stiller arbeidsgivere dette spørsmålet?
 • Hvordan svare på «Hvorfor vil du ha denne jobben?»
 • Eksempler på effektive svar på «Hvorfor vil du ha stillingen?»
 • Vanlige feil du bør unngå når du svarer

Som med alle de andre intervjuspørsmålene, er det viktig at du setter deg inn i intervjuerens perspektiv. Hva ville vedkommende tenkt om svaret ditt? Hvilke oppfølgingsspørsmål kan stilles? Her har du muligheten til å styre retningen på intervjuet med svarene dine. Tenk nøye gjennom hva du svarer – det er ofte lettere å påvirke intervjueren enn du kanskje skulle tro.

Eksperttips

«Hvorfor vil du ha denne stillingen?» som motsetning til «Hvorfor vil du jobbe her?» Forhåpentligvis er forskjellen mellom disse spørsmålene klar. Det første spørsmålet handler om stillingen, mens det andre fokuserer på foretaket. Selv om du kan nevne bedriftskulturen i svaret ditt om stillingen (eller jobben) og omvendt, bør du helst holde svarene dine spesifikke for spørsmålet.

Hvorfor stiller arbeidsgivere dette spørsmålet?

Arbeidsgivere stiller ofte dette generelle spørsmålet tidlig i intervjuet av tre grunner:

 1. Arbeidsgiveren vil forsikre seg om at du har en god forståelse av hva stillingen innebærer.
 2. Arbeidsgiveren er interessert i hvordan du vurderer din egnethet til den aktuelle stillingen.
 3. Arbeidsgiveren ønsker at intervjuet skal ta utgangspunkt i foretakets behov.

En dyktig intervjuer ønsker ikke å bruke for mye tid på å diskutere de åpenbare aspektene av en kandidats egnethet. Dette vil vanligvis komme frem i løpet av samtalen. Selv om det er viktig å få innsikt i dine viktigste motivasjoner, er det gjerne erfaringen, kunnskapen og kompetansen din som avgjør om du får jobben eller ikke.

Spørsmålet om hvorfor du er interessert i stillingen, brukes gjerne som et utgangspunkt for å utforske aspekter som ennå ikke er blitt belyst.

Et godt svar bør derfor inneholde de viktigste grunnene til at du faktisk er en utmerket kandidat til nettopp denne stillingen. Dette gir intervjueren muligheten til å gå videre til mer detaljerte spørsmål. Du kan henvise til svaret ditt senere i samtalen, og du bør forsikre deg om at dine kvalifikasjoner kommer tydelig frem i CV-en din.

Du kan også velge å svare spesifikt og i detalj når du får spørsmålet, men siden det gjerne stilles tidlig i samtalen, kan det være lurt å holde det mer generelt i første omgang for å unngå å bomme. Et godt råd er å stille noen spørsmål for å forstå bedre hva stillingen innebærer, før du går nærmere inn på detaljene om hva du kan bidra med. Du har alltid muligheten til å utdype svaret ditt senere i intervjuet.

Eksperttips

«Slik svarer du på: «Hvorfor mener du at du er den beste kandidaten til denne stillingen?» Dette kan være et utfordrende spørsmål. Du kan umulig vite hvilke styrker de andre kandidatene har, så i stedet for å besvare det på samme måte som du ville besvart spørsmålet «Hvorfor er du interessert i jobben?», bør du fremheve en av dine unike og beste egenskaper som gjør at du skiller deg ut i mengden. Unngå å sammenligne deg direkte med andre kandidater, det overlater du til den ansettelsesansvarlige.

Komplett intervjuguide
Relatert artikkel
Komplett intervjuguide

Jobbintervju er stressende. Forberedelse og øvelse er de beste måtene for å gjøre deg klar for den store dagen. Her er alt du trenger å vite før du går inn til intervjuet for å dra i land drømmejobben.

Hvordan svare på «Hvorfor vil du ha denne jobben?»

Det finnes mange måter å besvare dette spørsmålet på, avhengig av dine personlige motivasjoner. Velg et svar som passer best til deg og din person. Fremhev nøkkelpunktene i søknaden din, og sørg for at du går inn på stillingens viktigste krav og behov. Hvis du ikke kan svare på dette med et ivrig smil rundt munnen, samtidig som du lener det litt fremover, kan det være et tegn på at dette ikke er jobben for deg (eller at du ikke har utforsket dine egne motivasjoner godt nok).

Hvis du trenger litt veiledning til å strukturere svaret ditt, kan du finne noen ideer her:

Gå inn på noe spesifikt du ønsker deg i en jobb

Selv om du bør unngå å ramse opp alle dine kvalifikasjoner, bør du dele minst én spesifikk grunn til at den aktuelle stillingen passer til din erfaring og dine utviklingsmål. Sørg for at grunnen er relevant for et av jobbens hovedkrav. Si noe som gjør at den ansettelsesansvarlige føler at du passer rett inn i teamet.

Fremhev at jobben er et naturlig neste steg i din karriere

Enhver karriere er en reise fylt med utvikling og prestasjoner, og det er naturlig at din neste jobb representerer et skritt fremover. Derfor bør du ikke begrunne svaret ditt med kun tidligere prestasjoner, men nettopp understreke at den aktuelle stillingen kan være det neste kapittelet i karrieren din og være et mulig steg oppover. Du ønsker å fremstå som ambisiøs.

Knytt arbeidserfaringen din til stillingsbeskrivelsen

I løpet av intervjuet vil du få flere muligheter til å knytte erfaringen din spesifikt til den aktuelle stillingen. Derfor bør svaret ditt gå inn på både hvorfor du vil ha jobben og hvorfor du er kvalifisert. Knytt erfaringen din og potensialet ditt til arbeidsoppgavene som følger med stillingen. Hvis det er en tydelig sammenheng mellom fortiden og fremtiden din, er dette øyeblikket å fremheve den.

Nevn minst én unik grunn rettet spesifikt mot arbeidsgiveren

Selv om spørsmålet handler spesifikt om stillingen, skader det ikke å bruke en del av svaret ditt til å antyde hvorfor arbeidsgiveren er den rette for deg. Hvis du klarer å treffe de samme motivasjonsfaktorene som er viktige for intervjueren, kan det bare være positivt. Kanskje du kan påpeke likheter mellom deg selv og intervjueren?

Svar med et snev av iver og engasjement i stemmen

Du bør absolutt forvente dette spesifikke spørsmålet. Og i det samme det blir stilt, retter du deg opp litt mer og svarer med et glimt i øyet og et håpefullt smil rundt munnen. Tonen i svaret ditt bør vise tydelig at du ikke bare er ivrig og engasjert i stillingen, men også at det gjelder akkurat denne stillingen og denne arbeidsgiveren. Få dem til å tro at du vil gi alt hvis du blir tilbudt jobben.

Eksempel

«Med lang erfaring fra markedsføring i spillbransjen, ser jeg på stillingen som markedssjef som en unik mulighet til å løfte neste generasjon av spill til nye høyder. Jeg trives med å skape spennende og innovative kampanjer knyttet til spennende lanseringer. Jeg er spesielt begeistret for å kunne utforske potensialet innenfor VR og kunstig virkelighet. Det som tiltrekker meg ved denne stillingen er fokuset på datavitenskap. Som en datadrevet markedsføringsekspert ser jeg på dette som et stort konkurransefortrinn. Jeg ser virkelig på denne stillingen som det neste naturlige steget i min karrierevei.»

Kopiert!
Hvordan bruke STAR-metoden for å besvare intervjuspørsmål
Relatert artikkel
Hvordan bruke STAR-metoden for å besvare intervjuspørsmål

STAR-metoden er en flott måte å få struktur i intervjusvarene dine på, samtidig som den fremhever din kompetanse tydelig og effektivt. Oppdag hvordan du kan bruke STAR-metoden i jobbintervjuet og hal i land jobben du ønsker!

Vanlige feil du bør unngå når du svarer

Forhåpentligvis har de fleste kandidatene allerede tenkt godt gjennom hvorfor de ønsker å søke på en spesifikk stilling. Men for de som ikke har forberedt seg eller hatt tid til å gjøre tilstrekkelig research, kan dette spørsmålet være en potensiell fallgruve. Så ikke la dette ødelegge sjansene dine!

Alle eksempler
 • Holde det positivt – Sett fokus på det du kan oppnå, snarere enn hva du flykter fra.
 • Nevne foretaket i svaret – Intervjueren må kunne se for seg deg som en ansatt.
 • Sørge for relevans – Gjør research på stillingen, foretaket og (om mulig) intervjueren.
Ikke gjøre
 • Kjempe for å svare – Ikke si «Jeg vet ikke», intervjueren må føle at du bryr deg.
 • Unnlate å gjøre research – Du bør derimot skreddersy svaret ditt til den aktuelle stillingen og arbeidsgiveren.
 • Sette hovedfokus på dine personlige behov – svaret ditt skal være jobbrelatert.

Det finnes langt vanskeligere intervjuspørsmål, så hold dette svaret kort og konsist. Ideelt sett bør du være klar til å svare på dette spørsmålet uten å nøle. Ha svaret klart, og gi det både energien og tiden forberedelsene fortjener.

Hele intervjuet bør være en forlengelse av dette svaret, så unngå å overskygge det med for mange unødvendige eksempler eller begrunnelser. Tenk på det første som kommer opp, og tilpass det til den aktuelle stillingen og arbeidsgiveren.

Eksperttips

Avslutt svaret ditt med et spørsmål. Ethvert intervju er en toveis samtale, så dette spørsmålet gir en perfekt anledning til å stille et eget spørsmål. Hvilke arbeidsoppgaver og/eller ansvarsområder er du nysgjerrig på? Hva vil du gjerne vite mer om? Dette viser at du er engasjert og interessert i stillingen, samtidig som det gir deg verdifull innsikt i om dette virkelig er den rette jobben for deg. Og på toppen av det hele, hvorfor er de egentlig interessert i deg?

Jobbintervju: Hvordan svare på «Hva motiverer deg?»
Relatert artikkel
Jobbintervju: Hvordan svare på «Hva motiverer deg?»

Under jobbintervjuet er det du og ingen andre som må bevise at du virkelig vil ha jobben. Selv om du kan ha vidt forskjellig arbeidsmotivasjon enn andre kandidater, er det hvorvidt du overbeviser som avgjør om du får jobben eller ei. Hva motiverer deg til å gå på jobb?

Viktig å få med seg

Hvert element i svaret ditt på spørsmålet om hvorfor du er interessert i jobben, bør fungere som en inngangsport til en annen del av intervjuet. Sørg for at hver grunn du oppgir er betydningsfull, og gi konkrete eksempler der det er mulig. Samtidig som du bør nevne noen unike grunner som gjør at du skiller deg ut fra de andre kandidatene, bør du unngå å svare for spesifikt og detaljert.

 • Vis hvordan din erfaring og kompetanse samsvarer med kravene og ansvarsområdene i stillingen.
 • Gi kun de viktigste grunnene til at du er interessert i å søke på denne spesifikke jobben.
 • Fremhev at du har gjort grundig research på både stillingen og foretaket.
 • Svar på en entusiastisk og positiv måte og vær ivrig og engasjert i tonen.
 • Led samtalen videre ved å avslutte svaret med et spørsmål som inviterer intervjueren til å utforske emnet videre.

Spørsmålet «Hvorfor er du interessert i jobben?» er rett og slett en gave til deg som kandidat. Ved å forberede svaret ditt grundig, åpner du opp for mange nye muligheter som den erfarne intervjueren kan utforske. Sørg derfor for å utforme svaret ditt med omhu.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
8 minutter å lese
Hobbyer
Hobbyer
CV16 minutter å lese
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
CV10 minutter å lese
Karrieremål
Karrieremål
Karriere14 minutter å lese
Hvilke felles trekk har Skandinavias rikeste personer?
Hvilke felles trekk har Skandinavias rikeste personer?
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler