1. Blog
 2. CV
 3. Over 100 datakunnskaper til CV-en: Hvilke du bør nevne og hvor
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Over 100 datakunnskaper til CV-en: Hvilke du bør nevne og hvor

9 minutter å lese
Over 100 datakunnskaper til CV-en: Hvilke du bør nevne og hvor
Illustrering ved:Varya Schuka
Datakunnskaper bør ha en fremtredende plass i mange CV-er, men hvis det er en stund siden du brukte disse ferdighetene, bør du kanskje friske opp kompetansen din? Vi tar en titt på de mest populære datakunnskapene og hvor i CV-en du bør nevne dem.

For å kunne utføre de fleste jobber effektivt, er man i økende grad avhengig av evnen til å mestre den nødvendige teknologien, eller ideelt sett bruke teknologi til å forbedre ting ytterligere. Å beskrive datakunnskapene dine i en CV er derfor en avgjørende del av jobbsøkingsprosessen.

Dette er ingen enkel sak. Plassen i en CV er verdifull, så du må avgjøre hvilke av dine datakunnskaper som imponerer mest. Deretter er det et spørsmål om hvordan du vever dem inn i CV-en din og at du husker nok om dem til å kunne føre en informert samtale. I denne bloggen ser vi nærmere på følgende:

 • Hva er datakunnskaper?
 • Over 100 datakunnskaper til CV-en.
 • Hvor i CV-en kan eller bør du fremheve datakunnskapene dine.

Med over 100 datakunnskaper i denne guiden, får datakompetanse en helt ny dimensjon. Hvilke av disse er avgjørende for at du skal lykkes i karrieren?

Eksperttips

Hvordan beskriver du grunnleggende datakunnskaper i en CV? Selv om det er bortkastet plass å liste opp grunnleggende datakunnskaper (det forutsettes at du behersker Microsoft Word osv.), finnes det mange nisjeferdigheter innen data som kan spille en rolle i din fremtidige stilling. Velg derfor med omhu hvilke ferdigheter du vil fremheve.

Lurer du på hvilke ferdigheter andre jobbsøkere fører opp? Ta gjerne en titt på vår ferdighetsanalyse.

Hva er datakunnskaper?

Datakunnskaper er et begrep som omfatter et bredt spekter av teknologikompetanse – fra programvareferdigheter som koding og dataanalyse til maskinvareferdigheter som systemadministrasjon og nettverkssikkerhet.

Mange av de nødvendige ferdighetene kan tas for gitt av arbeidsgivere hvis kandidaten har jobbet i bransjen tidligere, men for de med spesiell dybdekunnskap eller uvanlig kompetanse, kan datakunnskapene skille dem ut fra mengden med andre kandidater.

Mangler du noen datakunnskaper i CV-en, og er du sikker på at kompetansen din er like fersk som da du aktivt brukte den? Forhåpentligvis kan listen nedenfor hjelpe deg med å gjennomgå din tekniske kompetanse og hjelpe deg videre i karrieren.

Liste over datakunnskaper 

Det er én ting å liste opp datakunnskapene dine i CV-en, men selv om du klarer å få med hvilken nytte du har hatt av dem, er det alltid en mulighet for at en arbeidsgiver vil grave dypere i kompetansen din.

Hvis det er en stund siden du brukte en bestemt ferdighet, kan det hende at kompetansen din på dette området er blitt litt rusten.

For å hjelpe deg med å forberede deg til jobbintervjuet har vi laget en liste med over 100 av de vanligste datakunnskapene. Hvis du føler at en bestemt ferdighet kan være avgjørende for søknaden, er det vel verdt å gjøre litt ekstra research.

Grunnleggende datakunnskaper

 • MS Office
  Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access
 • Google Drive
  Docs, Drive, Forms, Gmail, Sheets
 • Regneark
  Excel, Google Drive, Open Office, pivot-tabeller, vertikale oppslag, makroer
 • E-post
  Outlook, Gmail, utskriftsfletting, filtre, mapper
 • Presentasjoner
  PowerPoint, Google lysbildefremvisninger, Tableau, Keynote
 • Operativsystemer
  MacOS, Microsoft Windows

Internettverktøy

 • Sosiale medier
  LinkedIn, Facebook, X (Twitter), Instagram, YouTube, Hootsuite, TikTok, Pinterest, innholdsproduksjon
 • Blogging
  CSS, Wordpress, SEO, innholdsproduksjon, MailChimp, Google Analytics, Moz
 • Samarbeid i team
  Dropbox, Slack, Teams, Zoom, Skype, Trello, Asana

Programvareferdigheter

 • Programmering/koding
  Java, JavaScript, Python, Ruby on rails, Perl, PHP, XML, C#, C++, HTML
 • Datavitenskap og -analyse
  Apache, MySQL, SAS, JSON, maskinlæring, datautvinning, SQLite, RapidMiner, åpen kildekode
 • Databaseadministrasjon
  MS Access, Oracle, Teradata, MySQL, SQL, IBM DB2, SAP BI
 • Bedriftssystemer
  BCP, CRM, e-handel, HR-administrasjon, ERP, Quikbooks, FreshBooks, Xero, Business Intelligence
 • Grafikk og design
  Dreamweaver, Illustrator, InDesign, Lightroom, Photoshop, Acrobat, Corel Draw, AutoCAD, Microsoft Publisher

Maskinvareferdigheter

 • Vedlikehold
  Maskinvarekonfigurasjon, systemadministrasjon, teknisk support, programvareinstallasjon, Linux/Unix
 • Nettverk
  Nettverkskonfigurasjon, sikkerhet, nettverksautomatisering, skyadministrasjon, WAN/LAN, DNS, DHCP, feilsøking

For å sikre at du kommer forbi de automatiserte søknadssystemene (ATS) kan du ta en titt på denne bloggen her.

Eksperttips

Hvordan forklarer du hvor gode datakunnskapene dine er? I tillegg til å sette ferdighetene i riktig kontekst, kan du opprette et ferdighetsavsnitt med en eller annen form for grafikk som viser ferdighetsnivået. Deretter kan du utdype de beste og mest relevante dataferdighetene dine under intervjuet. En grafisk fremstilling av ferdighetene dine er en flott måte å si: «Vet du hva? Jeg er virkelig god på dette.»

Hvor i CV-en bør du fremheve datakunnskapene dine?

Selv om det kan være fristende å bare føre opp en lang liste over datakunnskapene dine, vil din potensielle arbeidsgiver være langt mer interessert i hva du har oppnådd med ferdighetene. Det finnes flere steder i CV-en der du kan fremheve datakompetansen din.

Profilteksten

Profilteksten din bør ideelt sett inneholde et par av de største prestasjonene dine, og det er enkelt å fremheve de ferdighetene som har hjulpet deg med å oppnå dem. Hvis du har en teknologidrevet stilling, kan disse ferdighetene godt være datakunnskaper, og da er det verdt å ta dem med i dette avsnittet.

Andre stillinger krever kanskje ikke en så dyp kompetanse i datakunnskaper eller tekniske ferdigheter, så i disse tilfellene er det best å la profilteksten være forbeholdt de mer relevante kvalitetene dine. En sykepleier bør ikke bruke profilteksten til å beskrive evnen sin til å bruke en EKG-monitor.

Ferdighetsavsnittet

Avhengig av CV-oppsettet, bør det være god plass til å liste opp ferdigheter i en sidekolonne i CV-en – spesielt hvis du har en CV på to sider. Du bør bare liste opp de viktigste ferdighetene dine som skiller deg ut i mengden med kandidater (så ikke vær for opptatt av småtingene), og på første side bør du få med de ferdighetene som er mest relevante for den aktuelle stillingen.

Det går helt fint å blande datakunnskaper med andre typer ferdigheter som jobben krever, for eksempel myke (mellommenneskelige) ferdigheter, selv om du bør gruppere lignende dataferdigheter (som programmeringsspråk) sammen. Det vil få deg til å fremstå som en mer allsidig medarbeider hvis maskinlæring er oppført sammen med smidig/Lean-ledelse.

Eksperttips

Hvordan fremhever du datakunnskapene dine i CV-en? Teknologi utgjør en stadig viktigere del av de fleste yrker, så det er ikke nødvendig med et eget datakompetanseavsnitt. Relevante datakunnskaper bør fordeles over hele CV-en – med de mest relevante ferdighetene for jobben på første side.

Arbeidshistorikken

Arbeidshistorikken er stedet i CV-en der majoriteten av ferdighetene dine kommer til syne. Du trenger ikke å nevne alle datakunnskapene du har brukt for å oppnå de ulike resultatene, ettersom alle erfarne bransjefolk vet hva som skal til. Men hvis det er én spesiell datakunnskap som var avgjørende i et bestemt prosjekt, er dette stedet å fremheve den.

Det ligger en viss styrke i å gjenta ferdigheter på tvers av de forskjellige CV-avsnittene, så ikke vær redd for å doble innsatsen hvis det er bestemte datakunnskaper du brenner for og som gjør det mulig for deg å gjøre en unik forskjell.

Viktig å få med seg

 • I dagens arbeidsliv krever mange stillinger i det minste noen grunnleggende datakunnskaper for å kunne utføre jobben effektivt.
 • Visse grunnleggende ferdigheter forutsettes, så det er ikke nødvendig å sløse med verdifull plass på ferdigheter som «Microsoft Word».
 • Hvis du jobber i en teknologidrevet stilling, må du kunne vise til avanserte ferdigheter, så pass på å prioritere de ferdighetene som er viktigst for arbeidsgiveren.
 • Det er flere steder i CV-en du kan plassere datakunnskapene dine, så vurder å nevne de viktigste i profilteksten og/eller arbeidshistorikken i tillegg til ferdighetsavsnittet.
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Karrieremål
Paul DruryPaul DruryKarrieremål
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV10 minutter å lese
Utdanningene som i høyeste grad fører til jobb
Utdanningene som i høyeste grad fører til jobb
Karriere14 minutter å lese
Hvilke felles trekk har Skandinavias rikeste personer?
Hvilke felles trekk har Skandinavias rikeste personer?
CV14 minutter å lese
Arbeidshistorikk
Arbeidshistorikk
CV12 minutter å lese
Kronologisk CV
Kronologisk CV
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler