1. Blog
 2. CV
 3. Myke ferdigheter for CV-en
Skrevet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Myke ferdigheter for CV-en

18 minutter å lese
Myke ferdigheter for CV-en
Illustrering ved:Katya Simacheva
Myke ferdigheter er noen av de viktigste egenskapene som kan skille deg ut i mengden av søkere når du skal finne din neste jobb. Ved å inkludere disse abstrakte ferdighetene i CV-en, viser du at du forstår bedriftskulturen og kunne passet godt inn fra dag én.

Det er en myte at myke ferdigheter ikke bør inkluderes i en CV. Selv om det kan være bortkastet plass å ha med en lang liste i ferdighetsavsnittet, bør arbeidshistorikken og profilteksten gi en pekepinn om dine atferdsegenskaper. Hvordan får du ting gjort av og sammen med andre mennesker? Vi gjør alle ting på forskjellige måter. Dette er de myke ferdighetene dine som din fremtidige arbeidsgiver ser etter i CV-en.

Men hva er egentlig myke ferdigheter, og hvordan inkluderer du dem i CV-en din? I denne bloggen tar vi for oss alt du trenger å vite:

 • Forskjellen mellom harde og myke ferdigheter
 • De beste stedene å inkludere myke ferdigheter i CV-en
 • De viktigste myke ferdighetene arbeidsgivere ser etter
 • Liste over eksempler på myke ferdigheter for CV-en

Disse ferdighetene tilegner du deg ikke gjennom utdanning eller opplæring – arbeidshistorikken din bør vise en utvikling av økende kompetanse. Men hvilke myke ferdigheter er viktigst for CV-en din?

Hva er myke ferdigheter?

Myke ferdigheter er personlige egenskaper som påvirker hvordan du oppfører deg og presterer på arbeidsplassen. De vanligste eksemplene på myke ferdigheter i en CV er kommunikasjonsevner, tidsstyring, et godt øye for detaljer, lederevner og god arbeidsmoral.

Myke ferdigheter er vanligvis egenskaper som kandidatene allerede har, i motsetning til egenskaper som må læres på jobben. Arbeidsgivere er spesielt oppmerksomme på myke ferdigheter fordi de kan utgjøre en stor forskjell når to søkere har samme utdanningsbakgrunn eller erfaringsnivå. Selv om det bare er under et intervju at dine myke ferdigheter kan vurderes skikkelig, må din fremtidige sjef se at du forstår hvilke ferdigheter som er viktige for å lykkes i stillingen.

Eksperttips

Harde kontra myke ferdigheter – hva er forskjellen?

Myke ferdigheter blir ofte sett på som det motsatte av harde ferdigheter. Mens myke ferdigheter handler om din evne til å samhandle med andre og håndtere arbeidsmengden, er harde ferdigheter mye mer tekniske. Programvare, verktøy og spesifikke bransjeprosesser faller inn under kategorien harde ferdigheter. Hvis du trenger spesialisert opplæring eller en fysisk gjenstand for å utføre en ferdighet, er det nesten helt sikkert en hard ferdighet.

Harde ferdigheter  Myke ferdigheter
Krever spesialisert kunnskap Egenskaper du alltid har hatt eller utviklet gjennom sosial erfaring
Kan ta årevis med trening eller opplæring for å mestre Vanskelig å lære bort til folk som ikke har dem fra før
Involverer ofte en fysisk gjenstand eller et dataprogram Faller ofte inn under dine styrker som svar på «Hva er dine sterke og svake sider?»

I tekniske bransjer kan ikke myke ferdigheter erstatte behovet for harde ferdigheter. For eksempel vil en grafisk designer som ikke kan Photoshop, sannsynligvis ikke bli ansatt bare på grunn av sin positive holdning. Men, blant flere kandidater med de samme tekniske ferdighetene, kan de rette myke ferdighetene i CV-en din raskt føre deg til topps.

I takt med at teknologien begynner å ta over de mer dagligdagse aktivitetene, har myke ferdigheter blitt viktigere enn noensinne. De færreste sitter alene på et rom uten kontakt med andre når de skal få ting gjort.

Eksempler på myke ferdigheter som egner seg godt i en CV er:

 • Lederevner
 • Teamledelse
 • Emosjonell intelligens
 • Empati
 • God kontakt med pasienter (for helsepersonell)
 • Opprette og opprettholde kunderelasjoner
 • Rettidig kommunikasjon
 • Engasjement

Lurer du på hvilke av dine ferdigheter som gjør at du skiller deg ut fra andre søkere? CVapp.no har analysert millioner av CV-er og sett på hvilke ferdigheter som nevnes oftest . Ta gjerne en titt på vår ferdighetsanalyse.

Eksperttips

Hvordan fører du opp myke ferdigheter i en CV? Vel, for det første lister du dem ikke opp. Ikke som listen over i hvert fall. Du må integrere de myke ferdighetene dine i teksten i CV-en, i profilteksten, arbeidshistorikken og eventuelt utdanningsavsnittet, og bare føre opp noen få av de mest unike egenskapene dine i ferdighetsavsnittet. Arbeidsgivere vil forstå hvilke myke ferdigheter som ligger bak en bestemt prestasjon – å bare liste dem opp gir ingen kontekst.

Hvilke myke ferdigheter bør jeg ha med i CV-en?

De to viktigste reglene for hvordan du plasserer myke ferdigheter i CV-en er: Med omhu og etter relevans. Det betyr at de myke ferdighetene du beskriver, bør gjenspeile arbeidserfaringene og/eller prestasjonene dine, i tillegg til å være relevante for jobben du søker på.

Hvilke myke ferdigheter du bør nevne i CV-en din avhenger i stor grad av to faktorer: dine faktiske egenskaper og stillingsbeskrivelsen. Selvfølgelig kan du søke opp lister over de beste myke ferdighetene for en CV, men hvis de ikke samsvarer med erfaringen din eller ikke er relevante for foretaket, er det ikke sikkert at de er nyttige for deg.

Dine egenskaper: Begynn med å lage en liste over alle de myke ferdighetene du har og ville følt deg komfortabel med å vise i din neste jobb. Fremfor alt bør de myke ferdighetene dine være presise og underbygges med eksempler. Du må kunne imponere med kunnskapen og kompetansen din under et jobbintervju – du kan være sikker på at en arbeidsgiver vil spørre om egenskapene dine. Myke ferdigheter er vanskelige å snakke om, så du bør bare komme med dine beste egenskaper.

Stillingsbeskrivelsen: Når du er trygg på dine egne evner, kan du ta en ny titt på stillingsbeskrivelsen for å finne ut hva den potensielle arbeidsgiveren verdsetter mest. Se etter likheter mellom din egen liste og de myke ferdighetene nevnt i stillingsbeskrivelsen. Undersøk litt om virksomheten for å få mer informasjon om bedriftskulturen. Vurder bransjen som helhet og hvor arbeidsgiveren passer inn i bildet. Disse innsiktene vil hjelpe deg med å snevre inn listen til de fem viktigste myke ferdighetene du bør ha med i CV-en.

Eksperttips

Skreddersy CV-en

Du vil legge merke til at fremgangsmåten som nevnt ovenfor tar utgangspunkt i stillingsbeskrivelsen og research av virksomheten. Det betyr at du sannsynligvis må tilpasse CV-en for hver enkelt stilling du søker på. Ved å bruke noen få minutter ekstra på å gi arbeidsgiverne nøyaktig det de ser etter, kan du øke sjansene dine betydelig.

Tips og råd om hvordan du skreddersyr CV-en til stillingen du søker på, får du i bloggen Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut.

Hvor skal du plassere de myke ferdighetene dine i CV-en?

Din første innskytelse er kanskje å hoppe rett til CV-ens ferdighetsavsnitt, men myke ferdigheter bør du faktisk plassere gjennom hele CV-dokumentet, i nesten hvert CV-avsnitt og på forskjellige måter. Dette inkluderer å plassere ferdighetene dine i profilteksten, arbeidshistorikken og (selvsagt) ferdighetsavsnittet.

Sørg for at du ikke overdriver med ferdighetene dine – dine prestasjoner bør alltid komme først.

Her er en oversikt over hvordan du kan inkluderer myke ferdigheter i tre forskjellige CV-avsnitt:

Profilteksten

I profilteksten vil de myke ferdighetene dine sannsynligvis ta form av personlige adjektiver. Siden profilteksten handler om å fange arbeidsgiverens oppmerksomhet, må du sørge for å bare ta med de mest relevante myke ferdighetene, de som du vet at foretaket ser etter.

Eksempel på myke ferdigheter i profilteksten: Svært organisert og utadvendt personlig assistent med mer enn 7 års erfaring hos noen av de største navnene innen reality-TV.

Arbeidshistorikken

Det viktigste med arbeidshistorikken er at den gir deg mulighet til å underbygge de myke ferdighetene dine med konkrete tall og fakta. Nesten hvem som helst kan skrive at de har gode kommunikasjonsevner, men hvordan kan de bevise det? Arbeidshistorikken er stedet der du kan vise at dine myke ferdigheter er en gevinst for foretaket.

Eksempel på myke ferdigheter i arbeidshistorikken: Kommuniserte rutinemessig med mer enn 30 pasienter om dagen i en travel privatpraksis, og fulgte opp testresultater på en nøyaktig og rettidig måte.

Ferdighetsavsnittet

Selv om kulepunktene i ferdighetsavsnittet egner seg godt til mer tekniske ferdigheter, ville det være en feil å utelate de myke ferdighetene helt. Ferdighetsavsnittet er et ypperlig sted for mer spesifikke myke ferdigheter som du ikke har fått utdypet i arbeidshistorikken, f.eks. tale for en forsamling, forhandling eller veiledning. Disse evnene kan stå for seg selv, mens ideer som kreativitet eller kommunikasjon ofte trenger en forklaring.

Eksempel på myke ferdigheter til ferdighetsavsnittet: Empati, lærevilje, selvrealisering, tvisteløsning, teamledelse, beslutningstaking

Eksperttips

Hva er den viktigste myke ferdigheten? For meg står kommunikasjon øverst på listen over myke ferdigheter. De færreste jobber alene – for å få noe gjort må du jobbe tett og effektivt sammen med andre. God kommunikasjon betyr klarere oppgaver, færre misforståelser og økt motivasjon.

De 7 viktigste myke ferdighetene med eksempler

Fortsatt litt usikker på hvilke myke ferdigheter som er best for CV-en din? Her er vår liste over de 7 viktigste eksemplene på myke ferdigheter som du kan tilpasse til dine egne behov og erfaringer: Samarbeidsevne, tilpasningsevne, snarrådighet, positiv innstilling, god arbeidsmoral, lærevilje, og kritisk tankegang.

La oss analysere dem i detalj nedenfor og gi deg noen relaterte myke ferdigheter for hver av dem:

1. Samarbeidsevne

Samarbeidsevne er et flott samlebegrep for flere ferdigheter relatert til å jobbe sammen med andre. Denne myke ferdigheten impliserer at du aktivt lytter til teammedlemmene dine og jobber sammen med dem mot et felles mål. Det betyr også at du av og til tar en lederrolle, men at du også kan følge instrukser når det er nødvendig. Her er noen andre myke ferdigheter som er knyttet til samarbeidsevner:

 • Mellommenneskelige ferdigheter
 • Teamarbeid
 • Lederevner
 • Empati
 • Tvisteløsning
 • Tale for en forsamling
 • Toleranse
 • Kommunikasjonsevner
Eksempel

«Jeg jobbet med et utvidet prosjektteam i fem funksjonelle grupper for å levere i henhold til en 18-måneders fastlagt plan. Vi kom i mål tre måneder tidligere enn planlagt og overgikk salgsmålene for første kvartal med 43 %.»

Kopiert!

2. Tilpasningsevne

Hvis det er noe covid-pandemien har lært oss, er det at situasjoner kan endre seg på et øyeblikk. Å kunne tilpasse seg og være fleksibel når nye utfordringer oppstår, er en av de viktigste egenskapene arbeidsgivere ser etter. Dette gjelder i enda større grad når du skal søke på en underordnet stilling innen service, som for eksempel barista eller selger, der timeplaner kan endres ukentlig. Her er en liste over myke ferdigheter knyttet til tilpasningsevne:

 • Fleksibilitet
 • Følge instrukser
 • Forbedre seg basert på tilbakemeldinger
 • Stresshåndtering
 • Kan tilpasse seg selvstendig arbeid
Eksempel

«Arbeidsoppgavene mine endret seg med 80 % etter fusjonen. Jeg jobbet med helt andre mennesker på helt andre prosjekter, men jeg hadde stor glede av å lære nye ferdigheter og ble forfremmet i løpet av et år.»

Kopiert!

3. Snarrådighet

Snarrådighet henger sammen med tilpasningsevne og handler om evnen til å få mest mulig ut av det du har, og finne kreative løsninger når nye problemer oppstår. Mange innovative foretak ser etter kandidater som ikke bare er rutinepregede, men som kan bidra med nye tilnærminger i vanskelige situasjoner. Her er noen myke ferdigheter knyttet til snarrådighet:

 • Fungerer godt under press
 • Kreativ tankegang
 • Feilsøking
 • Problemløsning
 • Innovative løsninger
 • Organisering
Eksempel

«Jeg utviklet et nytt introduksjonssystem for ansatte på kundesenteret som førte til 30 % færre feil i løpet av den første måneden og 25 % mindre gjennomtrekk av ansatte etter ett år.»

Kopiert!

4. Positiv innstilling

Dette er en av de mest kjente myke ferdighetene, men det er like viktig som før å ha en positiv innstilling. Ved å vise at du er hyggelig å jobbe sammen med, kan du bidra til å skape et godt førsteinntrykk av deg selv. Her er en liste over myke ferdigheter som er knyttet til positiv innstilling:

 • Karismatisk
 • Utadvendt
 • Vennlig
 • Imøtekommende
 • Tålmodig
 • Motiverende
 • Inspirerer andre
Kopierbar

«Jeg mener at ethvert problem bør møtes med en positiv innstilling – å skrive prisbelønt kode for en FinTech-tjeneste skjer ikke på et sted med negativitet og en «dette lar seg ikke gjøre»-mentalitet.»

Kopiert!

5. God arbeidsmoral

I enkelte bransjer er evnen til å komme tidlig og bli sent på jobb nærmest et krav. God arbeidsmoral handler om ditt engasjement for jobben og innsatsen du legger inn for å gi foretaket gode resultater. Hvis du har behov for å bevise at du er interessert i jobben din, kan myke ferdigheter knyttet til god arbeidsmoral være et godt trekk:

 • Motivert
 • Fysisk eller mental utholdenhet
 • Fungerer effektivt under tidspress
 • Positiv arbeidsmoral
 • Målbevisst
 • Fokusert
 • Konsentrasjon
Eksempel

«Jeg jobbet til klokka 22 i en uke for å sikre at utrullingen av programvaren gikk knirkefritt, og var tilgjengelig døgnet rundt for globale brukere gjennom hele opplæringsperioden. Vi oppnådde 96 % dekning i løpet av fire uker.»

Kopiert!

6. Lærevilje

For studenter, praktikanter og søkere på begynnernivå er et ønske om å lære nye ting en av de viktigste myke ferdighetene du bør formidle i CV-en. Du kommer sannsynligvis til å møte andre kandidater med samme utdanningsbakgrunn eller harde ferdigheter, så det er viktig at du kan vise at du ønsker å utvikle deg i jobben. Her er en liste over myke ferdigheter knyttet til lærevilje:

 • Aktiv lytter
 • Evne til å følge instrukser
 • God til å ta imot tilbakemeldinger
 • Selvinnsikt
 • Profesjonalitet
 • Vilje til å prøve nye ting
Eksempel

«Jeg hadde aldri holdt et kurs i personlig utvikling før, for ikke å snakke om å skrive opplæringsmateriell. Derfor samarbeidet jeg tett med opplærings- og utviklingsteamet for å utvikle ferdighetene mine og sikre at innholdet var egnet til formålet.»

Kopiert!

7. Kritisk tankegang

Konkurransen er hard, så bedriftene er på utkikk etter kandidater med gode ideer om hvordan ting kan gjøres bedre og annerledes. Hvis arbeidsgiveren din verdsetter en smart tilnærming, er myke ferdigheter knyttet til kritisk tankegang et must. Ta en titt på disse myke ferdighetene:

 • Effektivitet
 • Strategisk planlegging
 • Kunstnerisk evne
 • Planlegging
 • Forhandling
 • Kritisk observasjon
 • Arbeidsflytstyring
 • Selvstyrt
 • Gjennomføring av endringer
Eksempel

«Jeg utviklet en helt ny ordreprosess som gjorde det mulig for interne og eksterne interessenter å få oversikt, og reduserte ordreavvikene med 32 %, noe som sparte 130 000 kroner i prosessen.»

Kopiert!
Eksperttips

Kan du sette myke ferdigheter i en CV? Ja, etter å ha lest denne bloggen, vil du kanskje ikke tro at noen skulle mene at du ikke burde gjøre det, men det finnes en oppfatning som sier at en CV bør være et faktabasert og teknisk dokument, uten atferdsmessige elementer. Det er tøv. Vår atferd på jobb har en direkte innvirkning på produktiviteten vår, så myke ferdigheter er en viktig del av enhver fantastisk CV. Er CV-en din myk nok?

Viktig å få med seg

Det hjelper ikke å ha de tekniske ferdighetene til å gjøre jobben, hvis du er dårlig på de mykere (mellommenneskelige) ferdighetene. Myke ferdigheter er ikke noe du kan lære i et klasserom. De krever øvelse, observasjon og finpussing – som regel over flere år – før du kan være trygg på at du påvirker andre på best mulig måte.

Å formidle dine myke ferdigheter i CV-en er avgjørende for å vekke interessen til rekrutterere og arbeidsgivere til en dypere samtale på intervjuet. De harde ferdighetene dine er enkle å forstå (og ofte på samme nivå som mange andre kandidater), så det er de myke ferdighetene dine som gjør at du skiller deg ut.

 • Les stillingsbeskrivelsen nøye og se hvilke myke ferdigheter som vil være nyttige for stillingen.
 • Beskriv prestasjonene dine slik at de myke ferdighetene dine kommer til syne.
 • Fremhev ferdigheter der andre vil slite med å matche kompetansen din.
 • Sørg for at du har noen overbevisende anekdoter klare til intervjuet.

Når du følger rådene i denne bloggen, vil du bli invitert til et jobbintervju på 1-2-3!

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere17 minutter å lese
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
CV12 minutter å lese
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Forsidebrev7 minutter å lese
Hvordan skrive CV for din første jobb
Hvordan skrive CV for din første jobb
Karriere7 minutter å lese
De best betalte yrkene i Norge
De best betalte yrkene i Norge
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler