1. Blog
  2. CV
  3. Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
Skrevet av Susan ShorSusan Shor

Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?

7 minutter å lese
Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
Mange sliter med dilemmaet om de bør ta med all jobberfaring de har. Det finnes ingen fastsatte regler angående tidligere ansettelser. Følgende tips gir deg en idé om hvorvidt du bør ta med dine tidligere jobber på CV-en eller ikke.

Å lage en CV som skiller seg ut fra mengden tar tid og krefter, men det er vel verdt det når du drar i land drømmejobben. Allikevel sliter mange når de står foran oppgaven, spesielt med hensyn til hvor mye informasjon de bør ta med på CV-en. Det finnes ingen fastsatte regler angående tidligere ansettelser. Følgende tips gir deg en idé om hvorvidt du bør ta med dine tidligere jobber på CV-en eller ikke.

Hvordan skrive en CV
Relatert artikkel
Hvordan skrive en CV

Alle tips, verktøy, maler og eksempler du trenger for å lære hvordan du skriver en CV

Før opp informasjon som er relevant for jobben du søker på

Selv om du ikke lager et helt nytt dokument for hver stilling du søker på, bør du i hvert fall ta deg bryet med å tilpasse CV-en til hver eneste søknad. Hvis du har mange års erfaring fra flere yrker, kan du dermed velge å fremheve kun de stillingene som er relevante for jobben du søker på. Du kan enten unnlate å ta med irrelevante stillinger helt eller føre dem opp i et separat avsnitt. På denne måten får HR-sjefen et tydelig bilde av din relevante erfaring, uten å kjøre seg fast i unødvendig informasjon.

På den annen side, hvis du er helt nyutdannet eller ikke har mye arbeidserfaring, ønsker du nok ta med all erfaring du har. Dette gjelder for all erfaring fra videregående og videre utdanning, som for eksempel praksisplasser, frivillighetsarbeid og til og med sommerjobber. Din fremtidige arbeidsgiver ønsker helt sikkert å se at du har en eller annen form for arbeidserfaring, uansett hvor lite eller irrelevant erfaring det er.

Ikke føl deg forpliktet til å føre opp korte ansettelser

Hvis den siste jobben din ikke var helt det du hadde håpet på, trenger du ikke å føre den opp på CV-mal din, spesielt hvis du bare var ansatt der i noen få måneder. Men husk at hvis du søker på en jobb som krever sikkerhetsklarering, vil dette absolutt komme frem i bakgrunnssjekken din. I andre tilfeller er det svært usannsynlig at en HR-avdeling har tid eller ressurser til å sjekke alle dine tidligere jobber. Faktisk vil de fleste kun sjekke referansene dine og kanskje ringe HR-avdelingen til noen av dine tidligere arbeidsgivere, for å få bekreftet at du har jobbet på de stedene du har ført opp. Dermed kommer vi direkte til neste punkt:

Begrens deg til de siste 10 til 15 årene

Hvis du har mer enn ti års arbeidserfaring, er det vanligvis en god idé å begrense erfaringen du nevner til de siste 10 til 15 årene. Selvfølgelig gjelder ikke dette når du skifter yrke eller bransje, ettersom det i disse tilfellene er viktigere at du fremhever din mest relevante erfaring i stedet for den siste. Men vær obs på at bransjene endrer seg kontinuerlig, noe som betyr at det sannsynligvis ikke er noen vits i å ta med dataprogrammeringsjobben du hadde for 20 år siden, siden erfaringen derfra ikke gir deg særlig innsikt i dagens IT-miljø.

Viktigheten av myke digitale ferdigheter sammenlignet med harde digitale ferdigheter
Viktigheten av myke digitale ferdigheter sammenlignet med harde digitale ferdigheter

Få deg til å se bra ut - uten å ty til løgn

Selv om det ikke finnes noen grunn til å føre opp alle dine tidligere ansettelser, spesielt hvis du sluttet på en mindre hyggelig måte, gir dette deg ikke fritt spillerom til å lyve. Faktisk er det sånn at hvis du lyver på CV-en og arbeidsgiveren din finner ut av det, er dette vanligvis grunnlag for øyeblikkelig oppsigelse, selv om du har vært i stillingen i flere år. De fleste arbeidsgivere krever at du signerer et dokument som sier at alt du har nevnt i CV-en og under jobbintervjuet var sannferdig, med andre ord: Ærlighet varer lengst.

Noen arbeidsgivere ber til og med om en detaljert liste over alle de tidligere stillingene dine i de siste fem til ti årene. I så fall bør du føre opp absolutt alle, siden det er sannsynlig at selskapet vil sjekke skattelistene for bekreftelse. Mangler det noe på CV-en din, kan det bety at du ikke får jobben.

Unngå større hull i arbeidshistorikken

Når alt kommer til alt er det opp til deg hvor mye eller lite informasjon du tar med på CV-en din. En god tommelfingerregel er å holde CV-en så kort som mulig uten å utelate relevant erfaring, men dette er ofte lettere sagt enn gjort.

Så lenge du fremhever den mest relevante informasjonen i detalj, kan du gjerne være kortfattet om mindre viktige ting eller unnlate dem helt. Uansett bør du være forberedt på å svare på spørsmål om større hull i CV-en. Med mindre du har en god grunn liker de fleste arbeidsgivere ikke at ansatte har vært uten jobb i lengre tid. Selv om dette kan bety at du må ta med mindre relevante stillinger, vil det også hindre en potensiell arbeidsgiver i å tro at du har vært arbeidsledig i flere år.

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV6 minutter å lese
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
CV18 minutter å lese
Myke ferdigheter for CV-en
Myke ferdigheter for CV-en
Forsidebrev10 minutter å lese
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?
Jobbintervju27 minutter å lese
Komplett intervjuguide
Komplett intervjuguide
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler