Mange tenker på en CV som et pass — et dokument som skal oppdateres hvert 10. år, eller når du skal bytte jobb.
Men slik fungerer det selvfølgelig ikke lenger. Selv de som trives utmerket i sin nåværende jobb, vet at de bør finne frem CV-en et par ganger i året, for å gjennomgå og finjustere den. Men i dette moderne og hektiske arbeidsmarkedet vi har nå, er det på langt nær nok med bare en oppdatert CV.
Du bør faktisk lage en skreddersydd CV for hver eneste jobbsøknad du sender ut. Du tenker kanskje: "Uff! Det blir mye CV-skriving." Men ta det med ro, vi har noen tips og triks på lur for å gjøre det lettere, og vi bruker gjerne tid på å overbevise deg om at skreddersøm er nøkkelen til suksess. Om du bare skulle ta med én ting fra denne bloggen, så bør det være at siden det er svært usikkert hvordan arbeidsmarkedet vil se ut etter koronapandemien, er det viktigere enn noensinne at du skiller deg ut i mengden jobbsøkere.
Med andre ord kan en skreddersydd CV bety forskjellen mellom å få jobbintervjuet eller aldri bli ringt.
I dette blogginnlegget svarer vi på noen av de oftest stilte spørsmålene, som:
- Hvorfor bør jeg tilpasse CV-en min for hver eneste jobbsøknad jeg sender ut?
- Kan jeg bruke samme CV for alle jobbsøknadene mine?
- Hvorfor trenger jeg forskjellige CV-er hvis jeg søker på flere stillinger?
- Hvordan tilpasser jeg CV-en etter stillingsbeskrivelsen?
- Bør følgebrevet skreddersys?
Du kan spare masse tid ved å bruke en av våre profesjonelt testede CV-maler.
Skreddersy CV-en
En skredder sikrer at klærne dine sitter som støpt, ikke sant? Derfor bør du skreddersy CV-en din til hver jobb du søker på.
Spør hvilken som helst rekrutterer "Bør jeg virkelig skreddersy CV-en min for hver eneste jobbsøknad?", og 9 av 10 ganger vil du få et klart og tydelig "ja" til svar. Med andre ord, bør du absolutt skreddersy CV-en din for hver jobbsøknad — for å fremheve at du er den rette kandidaten for akkurat den jobben du søker på, og ikke for en annen jobb. IKKE se på CV-en din som en formalitet, i stedet bør du tenke på den som et personlig markedsføringsverktøy for karrieren din. Bruk denne fremgangsmåten, og forstørr sjansen på å dra i land drømmejobben og gjøre store profesjonelle fremskritt i karrieren.
Kanskje du er en kløpper på salg, med masse erfaring innen eiendom og mindre innen luksusartikler. Men firmaet du søker jobb hos er spesialisert i nettopp luksustilbehør. Da kan det være lettere å fokusere på det du kan, men da vil arbeidsgiveren anse deg som irrelevant for stillingen (eller en som rett og slett ikke har giddet å lese stillingsbeskrivelsen).
Kanskje du er bygningsingeniør, og har mest erfaring innen vannbehandlingsanlegg og nesten ingen erfaring innen høyspenningsanlegg. Hvis du da søker jobb hos et energiselskap og toner ned erfaringen og ferdighetene dine fra energibransjen, vil du bli sett på som lat eller en veldig dårlig match. Dette er to eksempler på tilfeller der du bør skreddersy CV-en din.
Når du skreddersyr CV-en din sikrer du at den potensielle arbeidsgiveren din ser en verdifull og velegnet arbeidstaker, og får den informasjonen som er relevant for foretaket - i stedet for et intetsigende dokument som ikke matcher stillingsbeskrivelsen i det hele tatt.
Logikken er enkel: Forskjellige arbeidsgivere krever forskjellige CV-er, for akkurat som oss vanlige dødelige, har også de sine egne verdier, krav og behov som du trenger å fremheve og referere til, hvis du vil dra i land jobben. Når du først søker på stillingen, hvorfor skulle du da gjøre det halvhjertet? Når du ønsker å etablere et langsiktig forhold til et foretak, bør du gjøre det skikkelig. Som Yoda sa i Star Wars: "Do or do not, there is no try." (Gjør eller ikke gjør, ikke prøv.)
Imponer arbeidsgiveren med litt ekstra innsats
Spørsmålene "Hvordan imponerer jeg en arbeidsgiver?" og "Kan jeg bruke samme CV for flere jobbsøknader?" er nært beslektet.
Det korte svaret er: Du bør ALDRI bruke en og samme CV for flere jobbsøknader — bortsett hvis du trives med å være arbeidsledig. Forklaringen ligger i psykologien som arbeidsgiverne bruker når de skal ansette folk og får hundrevis av CV-er i innboksen, da velger de bort de standardiserte søknadene. Arbeidsgivere leter etter den personen som passer best i den ledige stillingen. Men du kan være sikker på at de leter etter den personen blant søkerne som skiller seg ut i mengden. Ikke bare på grunn av selve innholdet, men også takket være en engasjert og entusiastisk skrivestil.
En skreddersydd CV er en fin måte å formidle din begeistring for muligheten til å bli ansatt i foretaket eller overbevise arbeidsgiveren om at du er rett kandidat for jobben. Fyll CV-en med nøkkelord som vil vise leseren at den ble skrevet spesielt for ham/henne, så kan du være sikker på at du kommer videre til neste runde. Å skreddersy et dokument er noe helt annet enn å dra til butikken for å skrive ut 50 eksemplarer av CV-en, eller skrive alle følgebrevene for hånd — å tilpasse en CV er mye mindre bry og dermed også et must. For hvis du ikke tilpasser CV-en din før du sender den ut, vil arbeidsgiveren se på deg som lat.
Tror du ikke på oss? Sjansen er stor at firmaet mottar over hundre andre søknader for stillingen du søker på. Og kun fire til seks søkere vil bli invitert på jobbintervju. Derfor er det helt avgjørende å skille seg ut i mengden.
Du bør også tenke på at CV-en din sannsynligvis vil bli sjekket av et automatisert søknadssystem. Disse programmene brukes av cirka 75 % av rekrutterere og arbeidsgivere i alle bransjer og all slags foretak.
Det er viktig å huske at disse søknadssystemene automatisk sjekker CV-en din for bestemte nøkkelord og setninger som rekruttere mener er viktige. Dataverktøy som Jobscan vurderer CV-er om de er relevante for stillingen, før noe helst menneske får se dokumentet (og kun hvis CV-en vurderes som god nok). Disse søknadssystemene belønner skreddersydde CV-er som inneholder nøkkelord hentet fra stillingsbeskrivelsen. Men vær forsiktig. Rekrutterere og personalkonsulenter kjenner igjen CV-er som er vilkårlig fullstappet med nøkkelord.
Men hva mener vi da med "skreddersydd CV"? Hvordan kan du formidle at søknaden som havnet opp hos personalavdelingen er skreddersydd for akkurat den stillingen du søker på?
Så fint at du spør!
I CV-en din bør du fokusere på å få med nøkkelord fra stillingsbeskrivelsen og fremheve dine erfaringer og ferdigheter som er relevante for nettopp den stillingen.
Hvordan tilpasser jeg CV-en etter stillingsbeskrivelsen?
Du tilpasser eller skreddersyr CV-en din etter stillingsbeskrivelsen ved å matche kvalifikasjonene og kravene i annonsen. Dette kan (og bør) gjøres ved å understreke dine mest relevante og imponerende prestasjoner, ferdigheter og erfaringer. Et åpenbart eksempel er at du nevner stillingen og firmanavnet i følgebrevet og kanskje til og med i CV-en: "Søknad på stilling som [stillingstittel] i [firmanavn]". Dette tiltrekker oppmerksomheten til menneskelige lesere og oppfyller noen av kriteriene som de automatiserte søknadssystemene ser etter.
Men du kan også være mer subtil. I arbeidshistorikken din kan du godt fremheve ferdighetene du har lært i et bestemt prosjekt, som vil være nyttige i stillingen du søker på.
For eksempel: "Ledet et team på syv regnskapsførere, som lærte meg mye om tidsstyring, som vil være nyttig for å oppfylle og overgå forventningene dere har til en prosjektleder i selskapet."
Skreddersy CV-en din
Vel, nå tenker du helt sikkert at dette høres flott ut. Men hvordan skreddersyr du CV-en din uten å sitte bak PC-en i timevis?
Hvis du søker på flere titalls jobber hver måned, må du da skrive en helt ny CV for hver søknad?
Selvfølgelig trenger du ikke det, selv om det ofte sies at "Jobbsøking er en jobb i seg selv".
Den gode nyheten er at du ikke trenger å bruke tre timer på hver eneste CV du lager — så lenge du først bare bruker litt tid på å sette opp en mal du kan jobbe videre med. Målet ditt bør være å ha et par basis CV-er som du lett kan skreddersy for en bestemt stilling på ca. fem minutter.
Vi kjenner til to gode måter å gjøre det på.
1. Utskriftsfletting
Noen jobbsøkere foretrekker utskriftsfletting. Da oppretter man en basis CV-mal med noen få felt der du kan sette inn for eksempel firmanavnet eller stillingstittelen til jobben du søker på. For eksempel:
Jeg er veldig interessert i stillingen som [STILLINGSTITTEL] i [FIRMANAVN] fordi jeg har hørt at dere har en kaffemaskin som aldri går i stykker.
Legg merke til at det er angitt med fet skrift hvor du legger inn detaljene til jobben du søker på. Slik unngår du pinlige tabber som å sende en jobbsøknad med feil firmanavn på CV-mal.
Du må gjøre det du kan for å sikre at det ikke skjer. Sjekk og dobbeltsjekk flere ganger for å være sikker. En CV som er tilpasset feil, er en flause som sikrer at du i hvert fall ikke får jobben.
2. Byggeklossmetoden
En annen metode er å dele inn CV-en i byggeklosser som kan mikses og matches på forskjellige måter.
I stedet for en hel CV-mal med noen få felt du må fylle ut, lager du da en "tom" mal med riktig topptekst og så limer du inn forhåndsskrevne jobberfaringer, kvalifikasjoner og lignende som er relevante for stillingen du søker på. Tenk på det som en god måte å unngå å henvise til din tid som undervannssveiser, når du søker på en jobb som kundeservicemedarbeider.
En underkategori i byggeklossmetoden er å matche ferdighetene dine til de som nevnes i stillingsannonsen. Dette er en veldig enkel måte å skreddersy CV-en din på, men vi anbefaler alltid å gjøre mer enn som så.
Eller så kan du gjøre dette...
Å skreddersy CV-en din for hver jobbsøknad du sender ut kan være masse jobb, men når alt kommer til alt vil det være verdt det. Å kopiere CV-er, redigere innholdet, teste forskjellige design og oppsett, og holde oversikt over søknadene dine er det som skal til. Du kan bruke masse tid på å gjøre dette selv i et tekstbehandlingsprogram, eller spare tid med et effektivt CV-verktøy som for eksempel det til CVapp.no. Uansett vil tiden du bruker på å skreddersy CV-en din for hver søknad, ha en stor effekt på resultatet.
Samme hvilken metode du bestemmer deg for å bruke, håper vi at du vil tenke på CV-en som et skreddersydd verktøy utviklet for å øke sjansen for at du drar i land drømmejobben. I verste fall unngår du at CV-en din blir kastet på bunken med avslag sammen med alle upersonlige CV-er. Du vil også bidra til at flere mennesker leser CV-en din når du tar hensyn til automatiserte søknadssystemer. Og du kan til og med endre måten du søker jobb på, og bruke en mer strategisk metode.
Når du først gjør litt mer ut av forberedelsen og innsatsen, blir hele prosessen så mye enklere.
Bør følgebrevet skreddersys?
Vi har snakket mye om CV-er, men bør følgebrevet også skreddersys etter arbeidsgiveren og stillingsbeskrivelsen? Sannsynligvis har du allerede gjettet riktig, svaret er selvfølgelig "ja".
Hele meningen med et følgebrev er at det skal være skreddersydd for én bestemt jobbsøknad, og derfor vil selv en liten antydning av kopier-og-lim-inn minske sjansene dine på å få jobben. Man kan faktisk si at det er mye viktigere å skreddersy følgebrevet enn selve CV-en. Vanligvis nevner ikke en CV navnet til firmaet du søker jobb i, men følgebrevet bør ha det med og forklare hvorfor du vil jobbe i nettopp dette firmaet.
Dette bør du passe på når du skreddersyr et følgebrev etter en bestemt jobb eller arbeidsgiver;
- Forsikre deg om at detaljene til foretaket og stillingen er korrekte og nevn dem i overskriften: "Søknad på stilling som [stillingstittel] i [firmanavn]".
- Undersøk foretakets mål, verdier og forbedringspunkter. Bruk språket til foretaket. De vil sette pris på det og sjansene dine for å få jobben vil øke.
- Akkurat som i CV-en din, bør du fremheve dine mest relevante ferdigheter og evner, prestasjoner og erfaringer. Realiteten er at både følgebrevet og CV-en handler like mye om jobben og arbeidsgiveren, som de handler om deg. Se på ditt fremtidige arbeidsforhold som gjensidig.
- Bruk derfor samme tone som foretaket gjør (nettsidene til firmaet er et godt utgangspunkt), og tilpass språket og være like (u)formell som er vanlig i bedriftskulturen til foretaket.
Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.