1. Blog
  2. CV
  3. Når bør CV-en din inneholde et bilde?
Skrevet av Susan ShorSusan Shor

Når bør CV-en din inneholde et bilde?

6 minutter å lese
Når bør CV-en din inneholde et bilde?
Hvis du tviler på om du bør inkludere et profilbilde i CV-en din, anbefaler vi faktisk å ikke gjøre det. Husk at jobbsøknader nesten aldri krever profilbilde, så lenge du ikke skal jobbe som modell (eller lignende).

Hvis du tviler på om du bør inkludere et profilbilde i CV-en din, anbefaler vi faktisk å ikke gjøre det. Husk at jobbsøknader nesten aldri krever profilbilde, så lenge du ikke skal jobbe som modell eller skuespiller. Et profilbilde i CV-en kan faktisk oppleves som upassende, spesielt når det gjelder kontorjobber.

Men når det kommer til jobber med mye personlig kundekontakt (innen salg og markedsføring for eksempel), kan et profilbilde derimot øke sjansene dine på å få jobben. I stedet for å inkludere et bilde i CV-en kan du også legge til en lenke til LinkedIn-profilen din, hvor de aller fleste har et profesjonelt profilbilde. Ikke legg til lenker til dine sosiale medieprofiler som har fokus på fritid og privatliv, og husk for all del å endre personverninnstillingene dine til disse sosiale profilene til «privat», for å unngå at potensielle arbeidsgivere ser noe som kan sørge for at du ikke får jobben. Og har du en personlig hjemmeside? Hvis den er profesjonell og relevant for jobben du søker på, kan du gjerne nevne den, ellers bør du ikke gjøre det. Du må for all del unngå at personlige bilder på nettet kan gi arbeidsgiverne et dårlig førsteinntrykk av deg.

Hvorfor du ikke skal inkludere profilbilde i CV-en

Hvorfor kan det være upassende å inkludere et bilde i CV-en? Mange store internasjonale selskaper har antidiskriminerende retningslinjer, og mener at en kandidats utseende ikke bare er irrelevant, men også kan føre til forskjellsbehandling. Og verre, en kandidat kan tro at han/hun ikke ble invitert til jobbintervju nettopp på grunn av fordommer. Et profilbilde i CV-en kan dermed føre til forskjellsbehandling, både hos arbeidsgivere og jobbsøkere.

Selv om diskriminering basert på for eksempel etnisitet og kjønn ikke er lovlig, er det dessverre ikke uvanlig at ulike stereotypiske meninger hos rekrutterere og arbeidsgivere resulterer i forskjellsbehandling av kandidater. Dette er derfor en god grunn hvorfor du ikke bør inkludere profilbilde eller fødselsdato.

Du vil jo også ha fokus på kunnskapen og kompetansen din. Visste du at de fleste rekruttererne bruker omtrent seks sekunder på å bestemme om en søknad havner på avslagsbunken eller om den skal vurderes til en stilling? Disse helt avgjørende seks sekundene bør rekruttererne bruke på å gå gjennom CV-en din, ikke på å studere ansiktet ditt eller frisyren din.

Nøkkelen til en flott og profesjonell CV er lesbarhet, enkelhet og rene linjer. Et profilbilde i CV-en kan derfor føre til et mindre helhetlig og dermed mindre profesjonelt inntrykk.

Når er et bilde i CV-en nyttig?

Et profilbilde i CV-en kan imidlertid være til fordel, hvis du søker på en jobb med personlig kundekontakt. Når du jobber i hotell- og restaurantbransjen, med salg og markedsføring, og så videre, har du ofte mye personlig kontakt med (potensielle) kunder.

Om det er lurt å inkludere et profilbilde er også avhengig av hvor du søker jobb. Det blir stadig mer vanlig å inkludere et profilbilde i CV-en i Europa, Japan og Kina, i motsetning til for eksempel USA. Og når du må fylle ut detaljene dine i et automatisert søknadssystem, bør du alltid laste opp et profilbilde når muligheten gis og det dermed forventes.

 De beste byene i Europa for nyutdannede
Relatert artikkel
De beste byene i Europa for nyutdannede

Hvis du nettopp er ferdig med universitet og er på utkikk etter en ny start på et nytt sted, er dette 15 europeiske byer som er ideelle for nyutdannede som skal begynne på sin karriere.

Selv om en arbeidsgiver ikke burde ansette deg på grunn av utseendet ditt, kan din personlige stil og fremtoning vekke interesse hos en rekrutterer. Det kan virke urettferdig, men det er ikke uvanlig og skjer ganske ofte. Så hvis du vil inkludere et profilbilde i CV-en din, bør det helst være et profesjonelt portrettbilde, nylig tatt og med presentable klær. Bruk aldri en selfie!

For tips om hvordan du kan inkludere et profilbilde i CV-en din på en profesjonell måte, kan du ta en titt på CV-eksemplene våre.

Heldigvis endrer bedrifts- og sosiale regler seg over tid. Så kanskje, om ikke alt for lenge, er det standard å inkludere et smilende ansikt i søknaden. Inntil da, hvis du ikke søker på en stilling hvor det er viktig at du ser presentabel ut eller når den potensielle arbeidsgiveren ber om det, anbefaler vi at du sparer bildene dine til dine sosiale mediesider og unnlater dem fra CV-en din.

Likte du dette innholdet? Sjekk våre CV-maler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV14 minutter å lese
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Karriere17 minutter å lese
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Forsidebrev10 minutter å lese
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?
Karriere12 minutter å lese
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler