1. Blog
 2. CV
 3. CV-topptekst: Veiledning, tips og eksempler for en iøynefallende CV
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

CV-topptekst: Veiledning, tips og eksempler for en iøynefallende CV

7 minutter å lese
CV-topptekst: Veiledning, tips og eksempler for en iøynefallende CV
Illustrering ved:Katya Vakulenko
Toppteksten er tekstelementet øverst i CV-en der du fører opp dine personlige detaljer (navn, yrkestittel og kontaktinformasjon). Siden toppteksten gjerne er det første mottakeren legger merke til, bør du sørge for å få både innholdet og det visuelle helt riktig.

«Sist, men ikke minst» er i og for seg et greit uttrykk å forholde seg til. Men det er ikke det som er viktig nå, nå gjelder det å ta «det viktigste først»! Vi vil derfor gå nærmere inn på denne toppteksten som hører hjemme øverst i CV-en og faktisk kan være avgjørende for om du får jobben eller ei. 

Toppteksten er gjerne det enkleste CV-elementet å skrive, fordi du allerede vet hva som skal stå der. Men det er det mest utfordrende elementet når det gjelder layout og design, og mange jobbsøkere gjør store feil i CV-toppteksten.

Denne artikkelen omfatter følgende:

 • Hva er en CV-topptekst?
 • Hvorfor trenger du en CV-topptekst?
 • Hvordan skriver du en CV-topptekst?
 • Hvordan utformer du en god CV-topptekst?
 • Hva bør du utelate fra CV-toppteksten?

Hva er en CV-topptekst?

En CV-topptekst er et gjennomtenkt og nøye designet tekstelement øverst på siden, som inneholder jobbsøkerens navn og kontaktinformasjon, og gjerne en eller flere valgfrie andre detaljer. 

Egentlig er toppteksten det som tidligere ble kalt for «brevhode», der avsenderen av et forretningsbrev har forhåndstrykt informasjon om firmanavnet og kontaktdetaljene. I tillegg til å gi vital informasjon om hvordan du kan kontaktes, sikrer toppteksten et godt og profesjonelt førsteinntrykk. 

Hvorfor trenger du en CV-topptekst?

Hensikten med en topptekst er å sikre at uansett hvem som ser CV-en din, så er det ved første øyekast tydelig hvordan du kan kontaktes for å invitere deg til et intervju.

En CV uten topptekst ville vært det samme som et blanko visittkort: Ingen vet hvem du er eller hvordan de kan nå deg. Selv om resten av CV-en din var perfekt ville du aldri fått noe svar. Fordi du glemte å informere leseren om navnet ditt og kontaktdetaljene dine.

Bortsett fra å formidle denne helt avgjørende informasjonen, er toppteksten også et viktig designelement i CV-en. I toppteksten har du friheten til å ta kreative valg om skrifttyper, skriftstørrelser, layout, grafiske ikoner og fargebruk. Med en godt designet topptekst ser CV-en din flott ut, helt fra første øyekast. Dermed sikrer du et visuelt og positivt første inntrykk hos mottakeren, og det er viktig. CV-en din må se like bra ut som innholdet.

En godt designet topptekst setter også et personlig preg på søknaden din. Toppteksten i CV-en bør derfor være i samme design som i følgebrevet, for å gjøre det helt klart at disse to dokumentene hører sammen. Hvis en personalsjef skriver ut 10 CV-er og 10 følgebrev og skulle være så uheldig å miste dem i gulvet, vil det være enkelt å plukke ut din CV og ditt følgebrev, nettopp fordi de matcher.

Hvordan skriver du en CV-topptekst?

I toppteksten skriver du i hvert fall følgende:

 • Navn
 • Telefonnummer
 • E-postadresse

Det var da ikke vanskelig? Men vent, det er flere opplysninger du kan ta med:

 • Yrkestittel

Det er ikke alltid nødvendig å ta med yrkestittelen din, det er litt avhengig hva slags stilling du søker på. Hvis stillingen du søker på krever en bestemt akademisk grad, fagutdanning eller spesialisering, bør du i hvert fall ta den med. Tenk på yrker som sykepleier, siviløkonom, statsautorisert translatør eller tømrermester.

 • Postadresse

Før pleide postadressen din å være blant de viktigste detaljene du burde inkludere i brevhodet i en CV. Nå til dags anses det som valgfritt. Moderne arbeidsgivere kommer ikke til å sende deg et brev som svar på søknaden din. Og det kan faktisk virke negativt hvis du bor langt unna kontoret. Hvis du derimot søker på en stilling der du jobber mye hjemmefra eller reiser rundt en god del, er det egentlig det samme hvor du bor.

Alt i alt anbefaler vi allikevel å inkludere postadressen i toppteksten, med mindre du har en god grunn til å la være. Et alternativ kan være å føre det opp i et eget avsnitt med dine personopplysninger.

 • Lenker til dine nettsider med faglig innhold

Det kan være lurt å legge ved en lenke til LinkedIn-profilen din. Men da må du sikre at siden din er oppdatert og støtter informasjonen i søknaden din. Andre sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter kan du også lenke til, så lenge profilene har fokus på arbeidslivet ditt. 

Hvis du jobber som fotograf, journalist, musiker, kursholder, livsstilscoach eller lignende og har et personlig nettsted som viser din portfolio, bør du absolutt ta med dette. Før du lenker til hvilken som helst nettside må du sikre at den er helt oppdatert på karrieren din og at siden ikke inneholder noe detaljer som kan ødelegge jobbsjansene dine.

 • Profilbilde

Tviler du på om du bør ta med et bilde i CV-en? Da bør du la vær. I Europa er det ganske vanlig å ta med et profilbilde. Men hvis du søker jobb i USA kan det være best å utelate det. I Statene er de nemlig veldig strenge på at rase, kjønn eller alder skal ikke skal påvirke kandidatens jobbsjanser. Og et bilde kan avsløre nettopp dette. Som modell eller skuespiller, der du helt eller delvis er avhengig av hvordan du ser ut, er det selvfølgelig en helt annen sak.

Hvordan skrive en CV
Relatert artikkel
Hvordan skrive en CV

Alle tips, verktøy, maler og eksempler du trenger for å lære hvordan du skriver en CV

Hva må du gjøre med toppteksten hvis CV-en er på 2 sider?

I de aller fleste tilfellene anbefaler vi at en CV bør være på én enkelt side. Unntaket er for eksempel når du har en lang karriere eller jobber med ulike prosjekter. I så fall er det helt naturlig å overveie om du da bør ha (samme) topptekst på begge sidene.

Meningene om dette er delt. Noen eksperter sier at du bør ha samme topptekst på begge sidene, og dermed gjøre det dobbelt så enkelt for rekrutterere å finne kontaktdetaljene dine. Andre eksperter sier at dette bare er tull – du har allerede formidlet telefonnummeret ditt en gang, så på den andre siden bør du bruke plassen til ny informasjon.

Hvis du velger å ha en topptekst på andre siden også, må den i hvert fall være identisk med toppteksten på den første siden.  

Hva bør du utelate fra CV-toppteksten?

Hvis du lurer på hvilke opplysninger du skal ta med eller utelate fra toppteksten, trenger du i hvert fall ikke å skrive ordene CV eller curriculum vitae. De som mottar søknaden din vet at de ser på en søknad.

Avhengig av jobben du søker på, spesielt om du søker jobb i asiatiske land som India eller Pakistan, kan det være lurt eller rett og slett forventes det at du tar med langt flere personopplysninger. For eksempel:

 • Alder eller fødselsdato
 • Kjønn
 • Etnisk opphav
 • Statsborgerskap
 • Religion
 • Sivilstand

Skal du søke jobb i USA eller Canada? Da snakker de gjerne om «resume» (resymé) i stedet for en CV. Utenom navnet er det ikke noe særlig forskjell. Du må bare huske på at du i Statene vanligvis ikke skal føre opp alder/fødselsdato, kjønn, etnisk opphav eller sivilstand. Og et profilbilde skal kun inkluderes hvis stillingen krever det.

Hvis du vil vite mer om hva du bør tenke på når du skal skrive en CV på engelsk, anbefaler vi å lese denne artikkelen: « Hvordan lage en engelsk CV». 

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Forsidebrev7 minutter å lese
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Karriere7 minutter å lese
Når har du rett til omsorgspermisjon?
Når har du rett til omsorgspermisjon?
Jobbintervju4 minutter å lese
Atferdsspørsmål – tips og eksempler til jobbintervjuet
Atferdsspørsmål – tips og eksempler til jobbintervjuet
CV11 minutter å lese
Hvordan lage en sterk CV
Hvordan lage en sterk CV
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler