1. Blog
 2. CV
 3. Hvordan lage en sterk CV
Skrevet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Hvordan lage en sterk CV

11 minutter å lese
Hvordan lage en sterk CV
Illustrering ved:Liza Gagarina
De beste CV-ene er fulle av styrker. Ikke bare med ferdighetene og evnene du har, men også med kunnskapen og kompetansen som gjør at du skiller deg ut fra mengden. Når du legger til dine personlige styrker i en CV, fremhever du din ekspertise og hvordan du mestrer både arbeidsoppgaver og utfordringer. Med de riktige styrkene i CV-en din, vil arbeidsgiveren raskt anse deg som rett kandidat til jobben.

I dette blogginnlegget dekker vi alt du trenger å vite om styrker i en CV, inkludert:

 • Hva menes med personlige styrker når de skal brukes i en CV?
 • Konkrete eksempler på de beste styrkene til CV-bruk
 • Hvordan finner du styrkene dine når du er ny på arbeidsmarkedet?
 • Fallgruver som kan svekke CV-en din

Hvordan lager du en sterk CV?

En sterk CV viser frem styrkene dine og styrkene sine. For eksempel din erfaring, kunnskap og kompetanse, men det kan også være kvalitetene til selve CV-dokumentet som vekker interessen hos arbeidsgiveren. I dette blogginnlegget går vi nærmere inn på begge typer styrker.

Først tar vi en titt på selve dokumentet som kan bidra til at CV-en skiller seg ut fra mengden (uansett hvilken bransje du jobber i).

 • Tiltalende topptekst: Øverst i CV-en din bidrar en iøynefallende topptekst til å fremme saken din, helt fra det øyeblikket mottakeren av søknaden ser på siden. En topptekst som fremhever navnet ditt og kontaktinformasjon din, samtidig som den tilfører flott design og kanskje en fargeklatt, er en av de sterkeste sidene en CV kan ha.
 • Stilrent oppsett: Det samme gjelder egentlig for resten av siden. Oppsettet ditt bør ha en god balanse mellom tomrom og tekst, og sikre at innholdet er lett å lese. Pass på å bruke samme skrifttype og farger hele veien, for å holde en gjennomført og raffinert stil.
 • Feilfri skriving: En av de største styrkene som sikrer at du vil skille deg ut fra mengden søkere (spesielt når du er ny på arbeidsmarkedet), er å unngå stave- og grammatikkfeil. Sørg for å bruke stavekontroll og be gjerne en venn til å korrekturlese CV-en din.
 • Jobbspesifikk CV: Det er helt avgjørende at du inkluderer jobbspesifikk informasjon. Stillingsbeskrivelsen er til stor hjelp her, siden den forteller deg nøyaktig hvilke ferdigheter og erfaringer foretaket ser etter. Sørg for å referere til disse gjennom hele CV-en.
 • Selvsikker, men respektfull tone: For en CV kan den rette tonen være en av de beste styrkene. Det du ønsker er å fremheve deg selv samt dine kvaliteter og kvalifikasjoner, uten å fremstå som arrogant eller overmodig.
 • Riktig merkede avsnitt: Selv om det kan virke morsomt eller kreativt å gi de forskjellige CV-avsnittene litt uvanlige overskrifter, vil dette sannsynligvis frustrere arbeidsgiveren som har begrenset med tid til å finne den informasjonen han/hun bryr seg mest om. Hold deg heller til tradisjonelle overskrifter som «Utdanning» og «Ferdigheter».
 • Konkrete tall og fakta: Etter at du har fått laget en liste over styrkene dine som du ønsker å fremheve i CV-en, bør du underbygge disse med faktainformasjon som beviser effektiviteten din. Statistikker, tall og fakta kan bidra til å legge vekt på dine prestasjoner.

Eksempler på personlige styrker til CV-bruk

La oss nå ta en titt på den andre typen CV-styrker: dine kvaliteter som gjør deg til en utmerket kandidat for jobben. Selv om det delvis avhenger av hvilken bransje du jobber i og hvor mye erfaring du har, er det flere eksempler på styrker som du kan bruke på nesten hvilken som helst CV

Strategisk planlegging: Evnen til å tenke kritisk om bedriftsmål og hva du kan bidra med for å oppnå disse, vil vise arbeidsgiveren at du er en egnet kandidat til den ledige stillingen. Strategisk planlegging er en styrke som er nært knyttet til kritisk tankegang, innovasjon og analytiske evner. Dette er alle kvaliteter som er veldig ettertraktet av arbeidsgivere nå for tiden.

Kommunikasjon: Gode kommunikasjonsevner er en styrke som aldri går av moten. Du kan fremheve dine evner til å uttrykke deg klart og effektivt, ikke bare gjennom arbeidsrelaterte eksempler, men også med riktig tone og feilfri skriving av selve CV-en.

Snarrådighet: Det er en grunn til at «problemløsning» og «løsningsorientert» hører til de mest brukte nøkkelordene i stillingsbeskrivelser. Rekrutterere ser etter kandidater som kan se på et problem fra flere vinkler og løse det med en positiv holdning. Snarrådig, snartenkt eller oppfinnsom, problemløsning og løsningsorientert, er alle eksempler på styrker som egner seg godt i en sterk CV-mal.

Teamarbeid: I likhet med kommunikasjon er teamarbeid en styrke som har stått på CV-er i alle år og fortsatt er like etterspurt. Teamwork eller team-, lag- eller samarbeid, er ord som beskriver at du er kvikk nok til å lede eller følge etter behov, og kan få det beste ut av kollegene dine med mål om å oppnå resultater.

CV-styrker når du er ny på arbeidsmarkedet

Å føre opp relevante styrker når du er student eller nyutdannet kan virke avskrekkende. Det er imidlertid viktig å huske på at noen av de beste styrkende du kan føre opp er styrker som du allerede har hatt en stund. Ved å fokusere på dine personlighetstrekk eller medfødte talenter kan du vise arbeidsgiveren at styrkene dine ikke kan læres bort til hvilken som helst kandidat som ikke besitter disse naturlig. 

Her er noen eksempler på CV-styrker når du er ny på arbeidsmarkedet:

 • Lærevillig
 • Kreativ
 • Positiv holdning
 • Motivert
 • Proaktiv
 • Tålmodig
Kompetanser i en CV
Kompetanser i en CV

Hvordan føre opp personlige styrker i en CV

Når du har fått oversikt over de mest relevante styrker dine som du vil ha på CV-en, trenger du å tenke på hvor i dokumentet du vil ha dem. Det er tre CV-avsnitt hvor du best kan legge fokus på styrkene dine:

 1. Profilteksten: CV-ens profiltekst er stedet hvor du kan henvende deg direkte til arbeidsgiveren. Derfor egner dette avsnittet seg så godt til personlige styrker. I en profesjonell, men likevel oppriktig tone, kan du med dine mest relevante og beste kvaliteter raskt fange arbeidsgiverens oppmerksomhet og oppmuntre ham/henne til å fortsette å lese resten av CV-en.
 2. Arbeidshistorikk: Dette avsnittet gir deg mest plass til å utvide om styrkene dine, og gå inn på tall og fakta for å kvantifisere dem. Arbeidshistorikken er det beste stedet til å inkludere dine styrker som tar mer enn et ett eller to ord å beskrive.
 3. Ferdigheter: Ferdighetsavsnittet egner seg særdeles godt til å fremheve dine personlige styrker. Her brukes det vanligvis en punktliste med styrker som kan oppsummeres gjennom ett eller et fåtalls ord.
Alle eksempler

Inkludere styrker som er helt lik nøkkelordene i stillingsbeskrivelsen for å gjøre det enklere for både leserne og automatiserte søknadssystemer til å finne det de leter etter.

Ikke gjøre

Fylle CV-en med kvaliteter og kvalifikasjoner som du ikke har eller ikke er relevante for jobben du søker på

Hvordan skille deg ut med en tydelig merkeidentitet
Hvordan skille deg ut med en tydelig merkeidentitet

Fallgruver ved CV-skriving

Noen av de største fallgruvene du må passe deg for når du lager en CV, er å unnlate å gjøre visse ting. For eksempel kan det å glemme å korrekturlese teksten før du sender inn søknaden bety at mottakeren ergrer seg over en CV full av stave- eller formateringsfeil. På samme måte kan en uspesifikk CV som ikke er skreddersydd etter stillingsbeskrivelsen fort ende opp på avslagsbunken. Heldigvis er det enkelt å unngå mange av de største fallgruvene ved CV-skriving, ved å følge våre anbefalinger i første del av dette blogginnlegget.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere16 minutter å lese
8 av de best betalte håndverksyrkene i Norge
8 av de best betalte håndverksyrkene i Norge
Jobbintervju4 minutter å lese
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Jobbintervju5 minutter å lese
Atferdsspørsmål – tips og eksempler til jobbintervjuet
Atferdsspørsmål – tips og eksempler til jobbintervjuet
8 minutter å lese
Hobbyer
Hobbyer
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler