1. Guider
  2. Hvordan skrive en CV
  3. Funksjonell CV
Skrevet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Funksjonell CV

11 minutter å lese
Funksjonell CV
Hva er et funksjonelt CV-oppsett, og hvem bør bruke det? Pluss tips, eksempler og gratis CV-maler.

Bør jeg bruke et funksjonelt CV-oppsett? Det spørs...

Du er klar til å ta neste steg i karrieren din, men det har gått en stund siden du oppdaterte CV-en din sist. På tide å tørke av støvet og gjøre den aktuell igjen. Men, hvilket oppsett bør du bruke for å fortelle historien din om hva og hvem du vil være, på en best mulig måte?

En funksjonell CV fokuserer på dine ferdigheter og talenter. Den viser leseren hvordan du kan bidra til deres organisatoriske mål med en gang du starter i jobben. Den hjelper også å skjule eventuelle mangler ved yrkeserfaringen din, for eksempel begrenset erfaring eller hull i karrieren, som kan avdekkes av en kronologisk CV.

Denne guiden vil hjelpe deg å bekrefte at en funksjonell CV er det beste valget for deg, ved å vise deg følgende:

  • Hvorfor en funksjonell CV kan være et godt alternativ
  • Hvordan du setter opp en funksjonell CV
  • Hvilken informasjon du bør ta med
  • Hvordan du organiserer de forskjellige avsnittene
  • Hvilke valgfrie avsnitt du eventuelt kan ta med

Funksjonelt CV-oppsett: En introduksjon

Et funksjonelt CV-oppsett er aktuelt for personer med mye utdanning og erfaring og/eller et godt sett med arbeidsrelaterte ferdigheter. Dette inkluderer nyutdannede eller erfarne personer som går over til en ny bransje der deres ferdigheter og utdanning har stor betydning. Det er også bra for folk som har jobbet for et begrenset antall bedrifter og hvis ferdigheter er viktigere enn arbeidsgiverne de har jobbet for.

En funksjonell CV belyser ferdighetene og talentene dine og hvordan de forholder seg til jobben du søker på.  Ofte er ferdighetene dine de samme som beskrevet i stillingsannonsen. Dette oppsettet egner seg best for personer som jobber i tekniske eller ferdighetsbaserte yrker, eller som vil bytte bransje.

En funksjonell CV ser slik ut.

Funksjonelt CV-oppsett

Oppsettet til en funksjonell CV er veldig spesifikt. Det er strukturert slik at leserne raskt får øye på kvalifikasjonene dine for jobben og oppmuntrer dem til å lese hele CV-en for å lære mer om deg. En enkel måte å sette opp CV-en din på, er å velge en CV-mal på nett og ganske enkelt sette inn informasjonen din i de aktuelle avsnittene, etter anvisning fra malen. Men, det er fortsatt viktig at du vet hvordan strukturen til en funksjonell CV ser ut.

Det grunnleggende oppsettet for en funksjonell CV er:

  • Navn og kontaktinformasjon (e-postadresse, telefonnummer og muligens bosted, men aldri gateadressen)
  • Tittel –  Denne bør helst samsvare med jobbtittelen du søker på
  • Profiltekst med et sammendrag av aktuelle ferdigheter og all erfaring som er relevant for det som er oppført i stillingsannonsen.
  • Harde ferdigheter –  Her ligger hovedvekten. Dette er ferdighetene som er direkte knyttet til jobben du søker på
  • Ekstra ferdigheter – Myke ferdigheter som passer til stillingen
  • Utdanning – Formell, yrkesrettede kurs og etterutdanning i spesifikke ferdigheter (merk – Hvis du er nyutdannet eller nettopp har avsluttet et kurs eller lignende som gjør deg ekstra godt kvalifisert for stillingen, kan du plassere dette avsnittet foran ferdighetene)
  • Erfaring – Kort liste over arbeidsgivere, datoer og tittel/stilling
  • Bransjerelaterte sertifiseringer
  • Bransjeorganisasjoner
  • Erfaring med frivillighetsarbeid
Kronologisk CV
Relatert artikkel
Kronologisk CV

En kronologisk CV er det vanligste CV-oppsettet, men det er mange misoppfatninger om det. Se om det er det beste valget for deg, hvordan du setter det opp, hvilken informasjon du bør ta med, og hvordan du organiserer de forskjellige avsnittene.

Innholdet i en funksjonell CV

I utgangspunktet vil innholdet eller informasjonen du tar med i en CV være den samme uansett hvilket oppsett du velger å bruke. Hvordan du organiserer informasjonen og hvor detaljert den er, er imidlertid forskjellig, avhengig av hvilken type CV-oppsett du bruker. Nedenfor finner du anbefalingene våre om innhold og struktur for et funksjonelt CV-oppsett.

Kontaktinformasjon

Du starter CV-en med kontaktdetaljene dine. Dette gir ansettende arbeidsgivere muligheten til å invitere deg til et jobbintervju, som er hele formålet med en CV. Kontaktinformasjonen bør inneholde følgende detaljer:

  • Navn
  • Telefonnummer
  • e-postadresse
  • Eventuelt en URL til din LinkedIn-profil

Alle disse kontaktdetaljene kan stå øverst på hver side av CV-en din, slik at arbeidsgiveren vet at dette er din CV. Navnet ditt skal være skrevet litt større enn kontaktinformasjonen din. E-postadressen og URL-en til LinkedIn-siden din kan inneholde lenker som kan klikkes på. Alt som kan gjøre det enklere for arbeidsgiveren, og vil hjelpe deg med å dra i land jobbintervjuet.

Profiltekst med et faglig sammendrag

Det neste avsnittet i en funksjonell CV, er en kort oppsummering av din faglige bakgrunn. Dette avsnittet sikrer at arbeidsgiveren får vite noe interessant om deg, og oppfordrer til å lese resten av CV-en din. Innholdet skal være det samme som i din "heispitch" eller svaret ditt på det beryktede jobbintervjuspørsmålet "Fortell litt om deg selv". I to til tre setninger oppsummerer du ferdighetene og erfaringene dine, samt hva du kan bidra med for å oppnå de forretningsmessige målene til den ansettende parten.

Profiltekst, dine mål
Relatert artikkel
Profiltekst, dine mål

Lær hvordan du skriver en profiltekst, et faglig sammendrag eller dine karrieremål til CV-en. Vi gir også tips og eksempler på profiltekster, pluss gratis maler.

Ferdigheter

Dette avsnittet vil omfatte både "harde ferdigheter" som er direkte relatert til jobben du søker på, og "myke ferdigheter" som er karaktertrekk. Denne kategorien viser frem evnene dine til å jobbe godt i arbeidsmiljøet til selskapet du søker hos. Her inkluderer du ferdigheter med hensyn til kommunikasjon, teamarbeid, nøyaktighet og lignende.

Når du bruker det funksjonelle CV-oppsettet, er ferdighetsdelen den viktigste, og du vil bruke mer tid på denne delen enn du ville gjort i andre typer CV. De individuelle ferdighetene grupperes da i lignende kategorier, men med flere detaljer. Videre kan avsnittet også inneholde eksempler på prestasjoner relatert til ferdighetene.  

Arbeidshistorikk

I likhet med avsnittet med ferdigheter, vil arbeidshistorikken eller yrkeserfaringen din variere i utseendet, avhengig av CV-oppsettet du bruker. For alle typer oppsett vil den grunnleggende informasjonen inkludere:

  • Jobbtittel
  • Firmanavn
  • Ansettelsessted
  • Ansettelesdato og sluttdato

Informasjonen oppføres i omvendt kronologisk rekkefølge, med den siste stillingen din øverst. Du trenger bare å nevne stillingene fra cirka de siste 10 årene. Alt du har jobbet med før den tid er enten ikke lenger relevant for aktuelle stillinger, eller så har sammenlignbar erfaring allerede blitt nevnt i nyere ansettelsesoppføringer.

I en funksjonell CV er ovennevnte informasjon alt du fører opp. Fokuset ligger i dette oppsettet på ferdighetene dine, som du allerede har beskrevet i detalj.

Utdanning

Dette avsnittet beskriver både din formelle og ikke-formelle utdanning, relatert til jobben du søker på. Din formelle utdanning oppføres i omvendt rekkefølge, med øverst din siste eller høyeste grad oppnådd. Informasjonen du oppfører inkluderer:

  • Grad, studieretning og hovedoppgave, samt eventuelle ekstra vitnemål og støttefag
  • Universitet, skole eller institutt
  • Aktiviteter utenom pensum, som for eksempel verv, medlemskap i foreninger, spesielle prosjekter eller publikasjoner

Hvis du har hatt ikke-formell utdanning som er relatert til jobbene du har hatt eller søker på, bør du inkludere den i CV-en din. Beskrivelsene bør inneholde:

  • Navnet til utdanningen eller kurset, samt eventuelle attester
  • Institutt eller utstedelseskontor
  • Datoer

Ikke-formell utdanning bør du kun føre opp hvis den forbedrer kvalifikasjonene dine for jobben. Hvis en bestemt utdanning, grad eller sertifisering er oppført som "påkrevd" i stillingsannonsen, kan det være lurt å flytte dette avsnittet til rett under ferdighetene dine og foran erfaringsdelen.

Valgfrie avsnitt for en funksjonell CV

Du kan velge å inkludere litt ekstra informasjon, men bare hvis det fremhever hvorfor nettopp du er kvalifisert til stillingen du søker på. Husk at arbeidsgivere bare vil ansette deg hvis du kan bidra til å oppnå en eller flere av følgende selskapsmål:

  • Tjene penger
  • Spare penger
  • Spare tid
  • Løse problemer

Alt du fører opp på CV-en din bør være relatert til et av disse målene. Hvis ikke, glem det og ikke ta det med. Når det er sagt, uansett hvilket oppsett du bruker, kan du ta med følgende valgfrie avsnitt:

  • Sertifiseringer, priser eller anerkjennelser
  • Bransje- eller handelsorganisasjoner du er medlem av, og som er relevante for jobben
  • Frivillighetsarbeid
  • Patenter eller publikasjoner
  • Fremmedspråk du snakker flytende

Hvordan du velger å sette opp disse er fleksibelt, men det bør være i  samsvar med de andre avsnittene på CV-en. Å bruke samme oppsett som i utdanningsavsnittet er den enkleste retningslinjen.

Funksjonell CV: Avsluttende tanker

De fleste er flinke til å gjøre jobben sin, men syns det er vanskelig å beskrive det skriftlig. Heldigvis er det mange ressurser tilgjengelig på nettet for å hjelpe deg med å sette opp og skrive en CV. Nøkkelen ligger i å velge riktig oppsett for akkurat din situasjon og deretter fylle det med riktig innhold, skrevet på riktig måte.

Når du først har valgt et bestemt CV-oppsett, kan du enten skrive CV-en selv eller finne en CV-mal du kan bruke. Disse er tilgjengelige på nettet og gjør det enkelt å lage en profesjonell CV. Du bare fyller ut informasjonen din i de aktuelle avsnittene og deretter lagrer eller skriver du ut CV-en.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere19 minutter å lese
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Jobbintervju4 minutter å lese
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Jobbintervju27 minutter å lese
Komplett intervjuguide
Komplett intervjuguide
CV10 minutter å lese
Hvordan liste opp priser og utmerkelser i en CV (med eksempler)
Hvordan liste opp priser og utmerkelser i en CV (med eksempler)
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler