1. Hjem
  2. Blog
  3. CV
  4. Utdanning
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Utdanning

9 minutter å lese
Utdanning
Lær om beste praksis for oppføring av utdanning på en CV, samt tips for spesielle omstendigheter.

Hvordan føre opp utdanning på en CV

Utdanningen på en CV er for en arbeidsgiver nøkkelen til et fullstendig bilde av den som søker på jobben. I dagens samfunn er det vanlig å ha flere forskjellige utdannelser, som for eksempel videregående, høyskole, universitet, etter- eller videreutdanning, online sertifikater, kurs og seminarer, og så videre.

Denne guiden vil lære deg:

  • Grunnregler for oppføringen av utdanning på en CV
  • Hva du bør gjøre i spesielle omstendigheter som en avbrutt utdannelse eller pågående opplæring, med mer
  • Tips for hvordan du bør nevne utdanningen din på en CV

La oss begynne med grunnreglene for hvordan du skriver utdanningsavsnittet på CV-en din

Med hensyn til CV-oppsettet bør utdanningsavsnittet inkludere:

  • Navnet til skolen, universitetet eller instituttet
  • Oppnådd grad
  • Hvor skolen befinner seg
  • Dato for avgangseksamen
  • Eventuelle utmerkelser og tittel på hovedoppgave

Når du fører opp utdanningen din på en CV bør du:

  • Begynne med den høyeste graden du har oppnådd og jobbe deg tilbake i omvendt kronologisk rekkefølge
  • Kun inkludere videregående hvis du ikke har gått på høyskole eller universitet, gikk på en prestisjetung (privat)skole, fulgte en bestemt linje som du har spesialisert deg i, eller nylig har tatt artium
  • Plassere utdanningsavsnittet høyere opp på CV-en hvis du er nyutdannet, og under arbeidshistorikken hvis det er en stund siden.

Hva med unike utdanningssituasjoner?

Avbrutt utdanning - Hvis du begynte på en utdannelse eller et kurs som du ikke fullførte, bør du bare nevne det hvis erfaringen er relevant for stillingen. For eksempel, hvis du søker på en jobb som salgsrepresentant og du har 40 studiepoeng i geografi, er det ingen vits i å nevne det — med mindre det var på et prestisjetungt institutt. Hvis du søker på en jobb i et museum, vil til og med en avbrutt kunsthistorisk utdannelse være relevant. Husk at du kan forvente spørsmål om alt du fører opp på en CV, inkludert utdanningen din. Hvis du nevner en avbrutt utdannelse, bør du være klar til å svare på spørsmål om det og gi intervjueren mer informasjon.

Videregående skole - Når den høyeste utdannelsen din er videregående, er det normalt sett en god idé å oppgi vitnemålet ditt hvis du er uteksaminert de siste fem til ti årene eller er helt nyutdannet. Hvis du fortsatt går på videregående, er utdanningsavsnittet et flott sted å legge til informasjon om eventuelle elevaktiviteter, relevante kurs og akademiske oppgaver. Hvis du er midt i en utdannelse og vil skrive en CV for å søke på en sommer- eller deltidsjobb (bra!) og har liten eller ingen yrkeserfaring, kan du bruke dette avsnittet til å fremheve hvilken type elev/student du er, og hva som er din arbeidsmoral og lidenskap.

Sertifiseringer - Nylige og relevante sertifiseringer bør du vanligvis ta med på en CV, med mindre de er utløpt eller innforstått på grunn av erfaringen din. Pass på at du ikke bruker for mange forkortelser eller sjargong i beskrivelsen, hold det profesjonelt og skriv hele navnet på sertifiseringen og instituttet.

Seminarer og workshops - Hvis du har deltatt på et kurs, seminar eller workshop som er relevant for stillingen du søker på, for eksempel innen koding, førstehjelp, yoga eller mindfullness, bør du også nevne disse i utdanningsavsnittet. Forsøk å holde beskrivelsene korte og konkrete, eller hopp over å utdype dem i det hele tatt. Hvis kurset er veldig spesialisert eller uvanlig kan det være en god idé å legge til en lenke til organisasjonen eller selve kurset, for litt ekstra kontekst.

Praksisplass - Hvis du har vært praktikant eller trainee, selv om det var under utdanningen din, bør du vurdere å nevne dette i arbeidshistorikken din i stedet for utdanningsdelen, eller til og med i et eget avsnitt om praksisplasser hvis du har hatt flere. Vanligvis blir utdanningsavsnittet kun skumlest for å se om du oppfyller kravene. Det er større sjanse for at informasjonen om praksisplasser blir lest hvis du nevner det i arbeidshistorikken eller i et eget avsnitt høyere opp på CV-en.

Tips for hvordan du bør nevne utdanningen din på en CV

Selv om innholdet vil være forskjellig avhengig av person, bransjer og erfaring, finnes det noen tommelfingerregler for å føre opp utdanningen din på en CV:

Vær alltid ærlig. Gp aldri på akkord med utdanningen din på en CV. Det er en liten verden, og det er ekstremt enkelt for noen å sjekke utdanningen din om nødvendig.

Hvis du ikke har noen særlig formell utdanning, er det bedre måter enn å lyve for å fremheve hvor flink du er til å lære nye ferdigheter i praksis. Du kan heller legge mer vekt på avsnittet med spesielle ferdigheter, for å fokusere på harde og myke ferdigheter som læres utenfor klasserommet. Ikke vær redd for å hoppe over hele utdanningsavsnittet på CV-en din. Hvis du er kvalifisert for jobben, vil det komme frem i dine erfaringer, ferdigheter og den generelle presentasjonen av CV-en din.

Hold det oversiktlig og konsekvent. Vi vil gå nærmere inn på dette litt lenger ned. Men stort sett bør du holde utdanningsavsnittet så kort og konsist som mulig, og være nøye med oppsett og konsekvens. Rett CV-mal kan lede deg mot et oversiktlig design, eller du kan bruke eksemplene nedenfor for inspirasjon.

Skreddersy din info. Tilpass alltid CV-en din for hver jobbsøknad — fra hobby-delen til arbeidshistorikken, til utdanningsavsnittet. Selv om du alltid bør nevne fullførte høyere utdannelser, nevner du ikke at du har jobbet som kokk hvis du søker på en kontorjobb.

Få med utmerkelser og priser. Utdanningsavsnittet på en CV består sjeldent av lange punktlister eller detaljerte beskrivelser i arbeidshistorikk, men du må gjerne nevne viktige utmerkelser, høye karakterer, prosjekter, tittelen på hovedoppgaven, stipend eller priser.

Relevant fagutvikling. Enkelte bransjer, for eksempel innen utdanning og kunst, legger mye vekt på hvor du har studert og hva du har spesialisert deg i. Hvis du har fulgt et stort antall seminarer og workshops, bør du kun nevne de som er (ekstra) interessante og relevante for jobben du søker på. Hvis du har flere (akademiske) publikasjoner, stor erfaring som foredragsholder og lignende, er det best å nevne disse for seg i egne avsnitt på CV-en din, i stedet for å prøve å passe alt inn i utdanningsdelen.

Plasser utdanningsavsnittet der det teller. Du er nettopp ferdigutdannet og er på jakt etter en praksisplass eller din første jobb. I dette tilfellet utgjør utdanningen din høydepunktet på CV-en. Da anbefaler vi å plassere utdanningsavsnittet ovenfor arbeidshistorikken din på CV-en. Ikke stress — mange arbeidsgivere foretrekker nyutdannede ansatte. Før gjerne opp utdanningsdelen i øvre del på CV-en din, rett under profilteksten.

I alle andre tilfeller plasserer du utdanningsavsnittet nederst på CV-en, under arbeidshistorikken og dine spesielle ferdigheter.

Eksempler på utdanningsavsnittet på en CV

Eksempel #1: Standard

UiO, bachelor i fransk
Aug. 2005 - Mai 2009

  • DALF C2
  • Institut Français Norge

Eksempel #2: inkludert avbrutt utdannelse

Universitetet i Bergen
Fullførte 40 studiepoeng i bachelor-programmet for engelsk
September 2008 - Mai 2009

Eksempel #3: flytte datoen

Teaterhøgskolen, master i teater September 2013 - June 2015
Oslo

Eksempel #4: midt i utdanningen

NTNU, bachelor i fysikk
Januar 2017 - nåtid

  • Uteksamineres i 2020

Eksempel #5: profesjonell utvikling

UiA, Institutt for global utvikling og samfunnsplanlegging Kristiansand
Årsstudium i utviklingsstudier
Mai 2019

Hvordan føre opp utdanningen din på en CV — Oppsummering

Selv om det kan være fristende å skrive mer om utdanningen din på en CV, bør du spare de relevante detaljene til jobbintervjuet. CV-er har som mål å si mye med få ord, og det gjelder spesielt utdanningsavsnittet. Vanligvis er navnet på skolen og studieprogrammet nok til at arbeidsgiveren forstår hvilken betydning utdanningen din har.

Med kun noen få ord oppsummerer utdanningsavsnittet på CV-en din verdien av erfaringen og opplæringen din.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV12 minutter å lese
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Karriere9 minutter å lese
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
Karriere8 minutter å lese
Når har du rett til omsorgspermisjon?
Når har du rett til omsorgspermisjon?
CV10 minutter å lese
Karrieremål
Karrieremål
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler