1. Blog
  2. CV
  3. Karrieremål
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Karrieremål

10 minutter å lese
Karrieremål
Illustrering ved:Evgeniya Skubina

Hva menes med karrieremål? 

De fleste CV-ene inneholder et avsnitt øverst på siden for å fremheve de viktigste aspektene av en kandidats søknad. Dette kalles vanligvis en «profiltekst». Profilteksten gir innsikt i en kandidat, dens erfaring og det kandidaten har oppnådd, i tillegg til informasjon om hva kandidaten sikter mot i karrieren.

Den delen av profilteksten som handler om karrieren fremover og tilhørende mål, kalles for karrieremål eller CV-mål. Karrieremålene erstatter altså ikke de andre detaljene i profilteksten, og er ikke alltid et must å føre opp, men når du vil skifte retning i karrieren eller begynne på noe nytt, kan du understreke dette i nettopp denne delen.

Trenger en CV å beskrive karrieremål?

Hvis du må eller vil endre retning i karrieren, bør du ta med karrieremålene dine i CV-en. Slik fremhever du i hvilket yrke eller hvilken bransje du ønsker å jobbe i, og du understreker dine overførbare ferdigheter og evner. Dessuten er dette den perfekte anledningen til å fange oppmerksomheten til en potensiell arbeidsgiver. 

Det er ikke alltid nødvendig å nevne karrieremål i CV-mal. Om du er en erfaren markedssjef og vil fortsette i samme retning, er det liten vits i å bruke viktig plass i CV-en til å forklare dine karrieremål. 

CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Relatert artikkel
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en

Les guiden vår om hvordan CV-verktøyet vårt sikrer at CV-en din velges ut av automatiserte søknadssystemer

Hvilket oppsett bør du bruke for karrieremålene dine? 

Basert på erfaringer til rekrutterere og personalledere, bør du ha med følgende elementer:

  • Faglige egenskaper
  • Yrkestittel (den du har eller ønsker)
  • Ferdigheter og erfaring
  • Løfte (om karriereretning og/eller -mål)

Mens resten av CV-en består av fakta, beskriver karrieremålene fremtiden din som kandidat: din nye karriereretning, dine overførbare ferdigheter, samt hvilken verdi målene dine har for den potensielle arbeidsgiveren. Du må derfor presentere en troverdig versjon av fremtiden din.

En setning som «Jeg ønsker på sikt en stilling som senior forretningsanalytiker» holder ikke. Du må legge til et snev av personlighet, begrunne med dine mest relevante ferdigheter og erfaringer, samtidig som du gir et høytidelig løfte til din fremtidige arbeidsgiver. Det er ikke bare dine karrieremål det gjelder, de bør også passe inn i behovene til foretaket du søker jobb hos.

La oss gå nærmere inn på de forskjellige elementene:

Faglige egenskaper. Av alle verdens ord, hvilke ville du valgt til å beskrive deg selv? Når du forteller om karrieren din i CV-en, vil adjektivene du velger komplettere beretningen. Når du begynner beskrivelsen av karrieremålene dine med et sterkt adjektiv (eller to), setter det med en gang et personlig preg på det du ønsker å formidle – til og med før du har sagt det.

Yrkestittel (den du har eller ønsker). Neste element i beskrivelsen av karrieremål, er gjerne yrkestittelen du allerede har eller ønsker. Om du skal bytte yrke, kan du velge å bruke en mer generell betegnelse som "salgsspesialist" eller legge til noen få ord etter din nåværende yrkestittel for å berettige søknaden din: "Dyktig selger som søker jobb innen kundeservice". I alle fall bør tittelen eller beskrivelsen du nevner her være svært relevant for stillingen du søker på.

Ferdigheter og erfaring. Mens CV-en i sin helhet handler om det du har oppnådd hittil, er oppføringen av dine mest relevante ferdigheter og erfaringer en flott måte å vise din fremtidige arbeidsgiver at du har valgt en både relevant og lovende karriere. Dette er spesielt nyttig om du ønsker å fremheve erfaring fra begynnelsen av karrieren din. Samtidig er det et viktig signal om hva du ønsker å gå nærmere inn på under jobbintervjuet.

Løfte (om karriereretning og/eller -mål). Du bør avslutte beskrivelsen av karrieremålene dine med et løfte til din fremtidige arbeidsgiver (og deg selv). Kort sagt fremhever du hvordan du skal fylle stillingen og hva du kommer til å bety for foretaket når du haler i land jobben. Alt du formidler i CV-en, følgebrevet og intervjuet skal styrke og underbygge dette løftet.

En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
Relatert artikkel
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre

Det blir stadig vanligere å bruke en profiltekst til CV-en. Denne teksten fungerer som en innledning til CV-en. Det er viktig hvis du skal ha noe håp om å skille deg ut blant dusinvis eller hundrevis av andre CV-er.

Prosentandel av personer som ikke skreddersyr CV-en
Prosentandel av personer som ikke skreddersyr CV-en

Hvordan beskriver du karrieremålene dine best?

Du bør helst bruke oppsettet som beskrevet ovenfor (egenskaper, yrkestittel, ferdigheter og erfaring, samt løfte), men det viktigste er at du skriver i tredjeperson og bruker en profesjonell tone. Tenk deg at du er personalsjef og beskriver deg som kandidat for direktøren. Det er den typen språk du bør bruke – en profesjonell heispitch i to setninger.

Karrieremålene dine bør du beskrive så relevante som mulig for stillingen du søker på, så det er alltid lurt å se på språkbruken i stillingsannonsen og på nettsidene til foretaket. Å bruke likt språk og samme tone er en utmerket måte å beskrive en felles fremtid fra samme synsvinkel.

Bruk Denne Malen

Men viktigst av alt er at karrieremålene dine er noe du har all tro på og faktisk brenner for. Sikt høyt og ikke nøy deg med det nest beste, så finnes det ingen grenser for hva du kan oppnå.

Hva kan du nevne i CV-en i stedet for karrieremål?

Vanligvis vil en profiltekst fremheve yrkeserfaringen din, det du har oppnådd, din personlighet og hvordan du passer inn i stillingen og foretaket. Men hvis du allerede er (for eksempel) markedssjef og søker på en ny/annen stilling som markedssjef, er det mer fornuftig å fokusere på tall og fakta i stedet for å kaste bort tid og plass på hvorfor du vil fortsette i en lignende stilling. Det gir ikke noe sterkt og godt førsteinntrykk.

Bør du føre opp karrieremål i 2022?

Det korte svaret er: ja. Men bare hvis du forventer en endring i karrieren din (ny bransje, nytt yrke, en forfremmelse, ny start, eller lignende). Når det gjelder å tydeliggjøre ambisjonene dine for en fremtidig arbeidsgiver, har det derfor aldri vært viktigere å nevne karrieremålene dine i CV-en.  For svært mange på arbeidsmarkedet er året 2022 en turbulent tid full av endring. Mange bransjer opplever enormt store endringer i etterspørsel og teknologien fortsetter å endre våre daglige arbeidsoppgaver. Flere folk jobber hjemmefra, bytter jobb oftere og/eller er frilanser. Endringer henger i luften og vil ikke forsvinne med det første.

Hvis du ønsker å jobbe eksternt, nevn det i karrieremålene dine. Hvis du leter etter en deltidsjobb, vær tydelig på det. Hvis du vil bytte bransje, la arbeidsgiverne vite at du passer perfekt i bransjen deres. Ikke nøl med å forklare nøyaktig hvordan du ser på din neste stilling.

Bør du ta med karrieremålene dine i CV-en?

Når det er tid for endring, utgjør karrieremålene dine de viktigste linjene i CV-en. For når du først har satt tonen med karrieremålene dine, vil fremtidige arbeidsgivere lese resten av CV-en fra din synsvinkel. Jo, den nye stillingen kan være en del annerledes enn det du har gjort før, men du har det som skal til for å lykkes.

Ligner ditt neste karrieresteg på et av de som er beskrevet ovenfor? Eller ønsker du rett og slett å være ekstra klar over hvilken karriereendring du sikter på? Da bør du uansett inkludere karrieremålene dine i profilteksten i CV-en.

Vær tydelig og klar, så får du all mulighet til å hale i land drømmejobben.

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV14 minutter å lese
Hva er organisasjonsferdigheter?
Hva er organisasjonsferdigheter?
CV11 minutter å lese
Hvordan lage en sterk CV
Hvordan lage en sterk CV
CV12 minutter å lese
Kronologisk CV
Kronologisk CV
Jobbintervju22 minutter å lese
101 isbrytere – og hvordan du takler disse intervjuspørsmålene
101 isbrytere – og hvordan du takler disse intervjuspørsmålene
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler