1. Blog
  2. CV
  3. Slik forklarer du hull i CV-en
Skrevet av Susan ShorSusan Shor

Slik forklarer du hull i CV-en

14 minutter å lese
Slik forklarer du hull i CV-en
Å forklare hull i CV-en kan være en mulighet til å fremheve din utvikling. Bruk denne anledningen til å vise hvordan du har brukt tiden produktivt, enten gjennom læring eller nye erfaringer. En positiv og tydelig forklaring kan styrke din søknad og vise din verdifulle utvikling.

Har du hull i arbeidshistorikken, er du ikke alene. Det finnes mange legitime grunner til slike pauser, og det er bedre å forklare dem direkte i CV-en. Din fremtidige arbeidsgiver vil være interessert i hvordan du har håndtert disse periodene, da de ofte viser viktige beslutninger og erfaringer. Å integrere og presentere disse hullene positivt kan styrke søknaden din.

I dette blogginnlegget går vi nærmere inn på følgende:

  • Vår femtrinns tilnærming for å forklare hull i CV-en
  • De åtte vanligste hullene i en CV (med eksempler)
  • Tips for å forklare hull i CV-en på en positiv måte
Eksperttips

Hvor store hull er akseptable i en CV? Hvorvidt du må forklare et hull i CV-en avhenger av karrierelengde og ansiennitet. Et hull på over seks måneder bør forklares kort. For lengre karrierer kan du bruke årstall i stedet for måneder for å skjule kortere hull.

Fem trinn for å forklare hull i CV-en

Forbered deg godt til å forklare hull i karrieren under jobbintervjuet. Ha et klart og fleksibelt svar, men unngå å virke innøvd. Karrierer er nå mer varierte og mindre lineære, med vanlige avbrudd for bransjeskifte, videreutdanning eller entreprenørskap. Vær ærlig og positiv, og sett fokus på hvordan din erfaring og kompetanse passer til stillingen.

Anvend følgende fem trinn for å gi en tydelig og konsis forklaring:

1. Grunnen til at du var arbeidsledig

Hvert hull i CV-en har en årsak, enten du valgte å ta en pause eller den ble påtvunget deg. En positiv og tydelig forklaring er viktig, og en personalsjef vil mest sannsynlig forstå de vanligste årsakene. En pause trenger ikke å hindre karriereutvikling eller endringer i yrke eller bransje.

2. Hva du gjorde i denne tiden

Forklar hvordan du utnyttet karrierepausen, og fremhev hvordan dette er relevant for den aktuelle stillingen. En god søknad viser en tydelig karrierevei mot stillingen, så gjør pausen produktiv og relevant. Unngå å bruke mye tid på mindre relevante aktiviteter, da dette kan virke som bortkastet tid.

3. Ferdighetene du har lært i denne perioden

Enhver arbeidsgiver verdsetter lærevilje, enten det er gjennom betalt arbeid eller ikke. Sett fokus på hvilke ferdigheter du har tilegnet deg under karrierepausen, og hvordan disse kan være nyttige i den aktuelle stillingen. Vis at du aktivt har brukt og utviklet ferdighetene, snarere enn å la dem stå ubrukte.

Ferdigheter
Relatert artikkel
Ferdigheter

Tips, eksempler på oppsett og nøkkelord for oppføringen av spesielle ferdigheter som den rekrutteringsansvarlige setter pris på.

4. Vær selvsikker i hva du sier og unngå å være unnskyldende

Når du skal forklare hull i CV-en, bør du unngå å be om unnskyldning. Vær selvsikker og saklig, da usikkerhet kan skygge for dine andre positive erfaringer. Hold fokus på hvordan du håndterte tiden på en konstruktiv måte, og la selvtilliten skinne gjennom i intervjuet.

5. Gå videre så raskt som mulig og vær kortfattet

For å håndtere hull i CV-en effektivt, vær ærlig, men kortfattet. Gi en enkel forklaring som tilfredsstiller arbeidsgiveren, slik at samtalen kan fortsette til andre emner. Rekrutterere vil raskt gå videre hvis du imponerer med resten av intervjuet, så vær forberedt på spørsmål om karrierepausen.

Alle eksempler
  • Snakke positivt om opplevelsen
  • Være ærlig hvis karrierepausen ikke var ideell
  • Være forberedt på å snakke om det hvis det trengs
  • Se på avbruddet som en del av karrieren og utviklingen din
Ikke gjøre
  • Være unnskyldende eller på defensiven
  • Forsøke å skjule eventuelle negative sider
  • Late som du ikke vil bli spurt om hullene i CV-en din
  • Overse karrierepausen som om det aldri har skjedd
Eksperttips

Med riktig forberedelse kan du håndtere spørsmål om hull i CV-en effektivt. Karrierer er ofte ulineære, med pauser for utdanning eller utforskning. Vær åpen, og sett fokus på hvordan erfaringen din er relevant for stillingen. Rekrutterere setter pris på klare svar og går raskt videre.

Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
Relatert artikkel
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips

Løft karrieren din til nye høyder med disse 10 eksperttipsene for å skrive og sette opp det beste følgebrevet.

De 8 vanligste hullene i en CV

Karrierepauser er ofte akseptable, så lenge du tydelig forklarer hvilke ferdigheter du oppnådde. Gode grunner til hull i CV-en finnes, og de kan ofte være fordelaktige med riktig forklaring. Her følger åtte grunner som du kan bruke i følgebrevet eller i arbeidshistorikken i CV-en:

1. Familieutfordringer

Når det er snakk om problemer i familien kan du kort nevne at du tok deg av en familiemedlem uten å gå i detaljer, men understrek at du nå er klar for neste steg i karrieren. Dette viser at du har håndtert utfordringen på en god måte, noe som kan være en styrke i fremtidige situasjoner.

Tilpassbart eksempel

«Jeg tok en pause fra karrieren for å ta meg av min far som fikk diagnosen forverret demens. Nå som vi har funnet en stabil pleieordning, er jeg klar til å fokusere fullt på jobben igjen.»

Kopiert!

2. Avskjedigelse

Når du skal forklare hull i CV-en grunnet avskjedigelse, nevner du kort omstendighetene uten å utdype dårlige resultater. Sett fokus på prestasjoner før oppsigelsen og hvordan du brukte tiden etterpå. «Masseoppsigelse» kan være en passende forklaring.

Tilpassbart eksempel

«På grunn av overtallighet som følge av en virksomhetsfusjon og flytting av stillingen min, tok jeg raskt grep og fant en ny stilling. Som tidligere beste selger overgikk jeg salgsmålene med 34 % allerede det første året.»

Kopiert!

3. Egen sykdom

Når du forklarer et sykeavbrudd i CV-en, hold det kort og uten detaljer. Sett fokus på at du ble frisk og brukte tiden produktivt. Unngå å søke sympati eller dele for mye, da intervjuet ikke er stedet for det.

Tilpassbart eksempel

«På grunn av en medisinsk tilstand måtte jeg ta en åtte måneders pause fra jobben. I denne perioden fullførte jeg flere yrkesrelaterte kurs og bestod det neste nivået i bransjekvalifikasjonene mine.»

Kopiert!

4. Reising

Å forklare reising i et jobbintervju kan være utfordrende. Et friår etter studier eller et sabbatsår etter langvarig arbeid er som regel akseptabelt, men unngå å skape usikkerhet hos arbeidsgivere som verdsetter langsiktig forpliktelse. Forklar reisen positivt med nye ferdigheter som resultat.

Tilpassbart eksempel

«Etter åtte år med tre forfremmelser valgte jeg å ta et sabbatsår for å reise rundt i Asia i ni måneder. Jeg benyttet tiden til å skrive en anerkjent bransjebok, som har blitt en sentral del av min sosiale nettverksstrategi.»

Kopiert!

5. Etter- og videreutdanning

Etter- og videreutdanning er en viktig del av karrieren og bør ikke sees som et hull i CV-en. Vis hvordan utdanningen har påvirket karrieren din, selv om resultatene ikke er synlige umiddelbart.

Tilpassbart eksempel

«Jeg tok et friår for å gjennomføre en MBA på heltid, noe som ga meg omfattende personlig og faglig utvikling. MBA-prosjektet mitt er direkte relevant for en stilling innen markedsføring.»

Kopiert!
Utdanning
Relatert artikkel
Utdanning

Lær om beste praksis for oppføring av utdanning på en CV, samt tips for spesielle omstendigheter.

6. Mislykket forretningsvirksomhet

Å starte egen virksomhet kan ende i fiasko, spesielt i økonomisk usikre tider, men kan også gi verdifulle lærdommer og styrke motstandsevnen. Når du søker nye jobber, bør du fremheve at du har lagt gründerdrømmen bak deg og er klar for å sette fokus på den nye stillingen.

Tilpassbart eksempel

«Etter å ha mottatt en sluttpakke, brukte jeg et år på å åpne en godteributikk. Til tross for økonomiske utfordringer og lav lønnsomhet, utviklet jeg ferdigheter som vil være svært nyttige i min kommende rolle som selger.»

Kopiert!

7. Foreldrepermisjon

Foreldrepermisjon, uansett lengde, trenger ingen detaljert forklaring. Fremhev hvordan du har opprettholdt ferdighetene dine og har en klar plan for barnepass når du vender tilbake til jobb. Vær forberedt på å diskutere hvordan du vil balansere arbeid og familieliv.

Når har du rett til omsorgspermisjon?
Relatert artikkel
Når har du rett til omsorgspermisjon?

Det er flere grunner til hvorfor man vil ta ut permisjon fra jobben. Og det fins like mange typer permisjon. De fleste er en form for omsorgspermisjon, der du søker om å være borte fra jobben i et begrenset tidsrom i forbindelse med svangerskap, fødsel, foreldrepermisjon eller omsorg.

8. Selektiv jobbsøking

For høyt kvalifiserte fagpersoner kan det ta tid å finne den rette jobben, noen ganger opptil et år. Forklar et lengre avbrudd som en del av prosessen med å finne riktig stilling. For sterke kandidater er dette en naturlig del av karrieren.

Eksperttips

Du bør absolutt ikke skrive «Jeg var selektiv i jobbsøkingen» for å forklare et hull i CV-en. Men hvis du blir spurt i intervjuet og situasjonen tillater det, kan dette ofte være en akseptabel forklaring.

Tips for å gjøre hull i CV-en mer positive

Etter å ha sett på den generelle femtrinnsmetoden for å forklare hull i CV-en og gjennomgått åtte vanlige årsaker til slike hull, får du nå noen ekstra tips om hvordan du bør plassere hullet i CV-en og hvordan du bør omtale det i intervjuet:

1. Vis arbeidsgivere at du holder deg oppdatert på bransjetrender

Vis hvordan du har holdt deg oppdatert på bransjekunnskap under perioder som gir hull i CV-en, for eksempel gjennom kurs eller selvstudium. Hvis ikke, fremhev overførbare ferdigheter eller annen relevant erfaring for å vise din pålitelighet og engasjement.

2. Lag en oppføring for frilans- eller kontraktsarbeid

Vær ærlig om frilans- eller kontraktsarbeid etter oppsigelse. Forklar at du nå søker en fast ansettelse og fremhev hvordan frilansarbeidet ga relevant erfaring og holdt deg aktiv i bransjen, spesielt under økonomiske nedgangstider.

3. Før opp frivillig arbeid

Frivillig arbeid gir verdifulle ferdigheter og viser samfunnsengasjement. Det kan føre til karriereskifte og er relevant for CV-en. Faglig tilstedeværelse i sosiale medier er også viktig, men vær ærlig om dine oppgaver og ansvarsområder.

4. Fjern korte hull i CV-en ved å notere datoer i et annet format

Ved å oppgi kun årstall i stedet for måneder kan du redusere oppmerksomheten rundt korte hull i CV-en. Bruk en layout som fremhever stillingstitler og prestasjoner, mens datoene vises i vanlig skrift for å minimere fokuset på hull.

Eksperttips

Hvis du har hull i CV-en tidlig i karrieren, er det ikke så problematisk. CV-en din trenger bare å dekke de siste 10 årene.

Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
Relatert artikkel
Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?

Mange sliter med dilemmaet om de bør ta med all jobberfaring de har. Det finnes ingen fastsatte regler angående tidligere ansettelser. Følgende tips gir deg en idé om hvorvidt du bør ta med dine tidligere jobber på CV-en eller ikke.

5. Ikke vær redd for å fortelle sannheten

Vær ærlig om pauser i arbeidslivet, enten de skyldes omsorgsarbeid eller sykdom. Rekrutterere verdsetter åpenhet, så gi en kortfattet forklaring. Også reiser eller personlige prosjekter kan fremheves som verdifulle erfaringer, selv om de ikke er direkte faglige.

Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?
Relatert artikkel
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?

En god jobbsøknad består av en CV som presenterer din erfaring, kunnskap og kompetanse best mulig, samt et utfyllende følgebrev som både er personlig og skreddersydd til nettopp den stillingen du søker på. Slik sikrer du at du skiller deg ut fra mengden med søkere og at du vekker interessen til rekrutterere, personalsjefen og ikke minst arbeidsgiveren.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Språk
Rolf BaxRolf BaxSpråk
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere13 minutter å lese
Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
CV6 minutter å lese
Når bør CV-en din inneholde et bilde?
Når bør CV-en din inneholde et bilde?
Jobbintervju18 minutter å lese
Hvordan bruke STAR-metoden for å besvare intervjuspørsmål
Hvordan bruke STAR-metoden for å besvare intervjuspørsmål
Karriere12 minutter å lese
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler