CV-oppsett når du mangler erfaring
Selv om arbeidsgivere ikke forventer at alle CV-er er fullpakket med arbeidserfaring, forventer de (ubevisst) allikevel at du bruker et standardoppsett.
Sjansen er stor for at dette er første gang du skal skrive CV, og den første CV-en er også den vanskeligste å skrive – fordi du mangler arbeidserfaring. Da er det viktig at du tar med følgende elementer:
Topptekst. Øverst i CV-en formidler du navnet ditt og kontaktdetaljene dine. Automatiserte søknadssystemer (ATS) forventer at denne informasjonen står her, og det er viktig at den er lett å finne når arbeidsgiveren vil invitere deg til et jobbintervju.
Profiltekst. Du lurer kanskje på hvordan du kan skrive en oppsummering til profilteksten din når du mangler erfaring. Vi foreslår at du bruker dette avsnittet til å formidle en smakebit på holdningen din og egenskapene dine, i tillegg til å beskrive karrieremålene dine. Hvem er du? Hva ønsker du å oppnå? Hva har du å tilby? Du mangler kanskje arbeidserfaring, men når du setter fokus på svarene dine til disse spørsmålene, oppmuntrer du leseren til å lese videre.
Utdanning. Årene du har tilbrakt på skolebenken, betyr mer enn bare karaktersnittet ditt. Tenk på all den nyttige kunnskapen og kompetansen du har skaffet deg, prosjektene du drev med og kreativiteten du måtte finne. Din evne og vilje til å lære raskt kommer til å stå sentralt de første årene i din første jobb.
Relevant erfaring. Du mangler kanskje arbeidserfaring, men det betyr ikke at du ikke har relevant erfaring. Du har måttet oppnå noe i løpet av en viss periode utallige ganger før. Velg noen relevante eksempler og sett fokus på fremgangen din langs en læringskurve, slik at det er all grunn til å forvente at du kan vokse videre.
Ferdigheter. Alle tilegner seg ferdigheter når de blir satt på prøve. Myke (mellommenneskelige) ferdigheter er vanskeligere å lære og lettere å overdrive i en CV. Harde (tekniske) ferdigheter kan utvikles gjennom opplæring og svært verdifulle i en CV som bør være så saklig som mulig. Å finne den rette blandingen av relevante myke og harde ferdigheter for jobben du søker på er helt avgjørende for å lykkes.
Hva du skal gjøre med arbeidshistorikken i CV-en når du mangler erfaring
Du kan velge å fortsatt kalle avsnittet for «arbeidshistorikk» eller «arbeidserfaring», men også endre det til «relevant erfaring.» Bruk avsnittet til å fortelle om din erfaring når det gjelder (for eksempel):
Frivillighetsarbeid. Om du har erfaring fra frivillighetsarbeid trenger den ikke å være bransjespesifikk. Velg de erfaringene som vil være nyttige i den aktuelle jobben, og fortell om både myke og harde ferdigheter som du har tilegnet deg. Frivillighetsarbeid er en flott mulighet til å lære av andre (både sjefer og kolleger).
Praksisplass. Man kan se på en praksisplass som en form for ansettelse, men verdien for din potensielle arbeidsgiver ligger i at du viser at du forstår hva som kreves for å jobbe på en arbeidsplass. Selv om praksisperioden bare varte i én eller et par uker, er det en tid der du kan lære mye. Både når det gjelder kunnskap, kompetanse, samt myke og harde ferdigheter. Har du muligheten til å få en (ubetalt) praksisplass, lønner det seg alltid å gripe sjansen.
Prosjekter. Uansett hvilken type prosjekt det dreier seg om (for eksempel akademisk eller kommersielt), er tidsbegrensede aktiviteter med et sluttmål som skal nås viktige i de første årene i karrieren din. Vellykkede prosjekter viser at du har organisasjonsevner og samarbeidsevner, samt evnen til å omsette strategier til resultater, og dermed styrker troen på at du er i stand til å fullføre en krevende oppgave.
Utenomfaglig erfaring. Betydningen av å fortelle om personligheten sin er undervurdert i den moderne rekrutteringsprosessen, og mange erfarne fagfolk prøver å holde personligheten adskilt fra den faglige erfaringen i CV-en. Dette er en tabbe. Enhver CV bør ha et preg av personlighet, men en CV uten arbeidserfaring bør være full av personlighet! Å nevne interessene, hobbyene og fritidsaktivitetene dine du måtte ha utenom jobben/utdanningen, er en fin måte å vise hva du er god for.
Hvordan håndtere ferdighetsavsnittet i CV-en når du mangler erfaring
Det er i dette avsnittet at prosessen med å lage en CV-eksempler uten erfaring virkelig blir interessant. De myke og harde ferdighetene du velger for å beskrive deg selv, kommer til å bli brukt som utgangspunkt for jobbintervjuet. Så sørg for at de gjenspeiler hvilken verdi du kan tilføre.
Myke ferdigheter. Mykere atferdsegenskaper er vanskeligere å lære og lettere å overdrive. Det er mange jobbsøkere som er flinke til å tenke og skrive kreativt, så fremhev disse egenskapene med gode eksempler fra virkeligheten. Eksempler på myke ferdigheter: Evner innen ledelse, kundeservice, kommunikasjon, teamarbeid, research, kreativitet, motivasjon, og mer.
Harde ferdigheter. Når du mangler arbeidserfaring, men kan fylle ferdighetsavsnittet med målbare ferdigheter som teknisk ekspertise, kunnskap om sosiale medier eller bransjespesifikk kunnskap, vil det løfte CV-en din. Nettbaserte kurs gir deg muligheten til å lære all slags ferdigheter, og selv om du kanskje ikke har hatt anledning til å praktisere dem, er et teoretisk grunnlag en god start!
Likte du dette innholdet? Sjekk våre CV-maler og rediger den beste CV-en for deg.