Å ha en perfekt finpusset og velskrevet CV er som å ha superkrefter i jobbsammenheng.
Mens de fleste klatrer sakte, men sikkert opp karrierestigen, tar du på deg superheltkappen din og flyr oppover med superfart. "Hvordan skrive en CV"-guiden skisserer de viktigste byggesteinene for å opprette nettopp denne supre typen CV.
I denne guiden finner du følgende informasjon:
Opprette en CV - i 10 viktige trinn
- Viktige grunnprinsipper for CV-skriving
- Gylne regler for skriving og valg av oppsett
- Hvordan skrive en personlig uttalelse til en CV
- Sett opp en liste over relevant arbeidserfaring
- Lag en oversikt over dine spesielle ferdigheter
- Nevn utdanningen du har tatt
- Ytterligere avsnitt og forbedringer
- Ta med viktige referanser
- Legg til et følgebrev
- Les korrektur og ikke glem å lagre CV-en
Merknad om forfatterne: CVapp.no sine jobbvinnende CV-maler har hjulpet flere enn 5 millioner mennesker over hele verden med å skrive en CV. Teamet vårt kan hjelpe deg med å oppnå en fantastisk karriere... I tillegg til å gjøre prosessen enklere og hyggeligere!
Se for deg to flotte fagfolk med fantastiske attester og vitnemål, talenter og kompetanse. Bortsett fra at den ene blir ignorert av rekrutterere og vraket av automatiserte søknadssystemer. Mens den andre får flere invitasjoner til jobbintervju i uken fra industriledere.
Hva som er forskjellen mellom disse to fagfolkene? Det kan være forbindelser eller omstendigheter. Men ofte er det en utmerket CV som gjør den store forskjellen i ansettelsessituasjoner. Markedsføring er like viktig for fagfolk som for bedrifter.
Det er ofte de små tingene i livet som betyr mest.
Det avgjørende utgangspunktet: Hvor bygger du CV-en din?
Vi går rett på sak, uten å gå rundt grøten.
Ikke bruk de vanligste tekstbehandlingsprogrammene til å bygge den endelige versjonen av CV-en din. MS Word og lignende programmer kan gi deg problemer selv før du har begynt.
For eksempel:
- En vanskelig og tidskrevende formateringsprosess
- Topp- og/eller bunntekstinformasjon som ikke kan leses av andre systemer
- Dårlig og intetsigende visuelt design som forsvinner blant andre CV-er
- Formatering som ser annerledes ut i andre programmer
- Tapte eller ødelagte filer, og så videre.
Så hva er løsningen?
PDF-filformat er den mest aksepterte standarden for å sende inn de fleste CV-ene. Fordelene er klare i de fleste tilfeller: Universell formatering som ikke endres uansett hvor du ser den og kan leses av de fleste programvaresystemer.
Bruk en profesjonell designet layout og et verktøy som er testet av rekrutteringsansvarlige og søknadssystemer.
Bruk et gammeldags tekstbehandlingsprogram som tar timevis å jobbe med og ofte er uforenlig med programvarene til arbeidsgiveren.
Det ideelle dataprogrammet for å opprette en oversiktlig, kortfattet og iøynefallende CV i PDF-format, er et nettbasert CV-verktøy. Disse nettbaserte og/eller programvareløsningene er spesielt utviklet for å være det perfekte verktøyet for en iøynefallende, funksjonell og optimal CV. Ved å bruke en tjeneste/plattform som er spesielt designet for CV-er, sparer du mye tid og unngår skjulte problemer.
Visuell karakter, maler og førsteinntrykk
Vi er alle visuelle skapninger. Våre førsteinntrykk er alltid basert på estetikk, symmetri og bilder.
Vi velger klærne vi skal ha på oss for et jobbintervju med omhu, så hvorfor gjør vi ikke det når det dreier seg om utseendet til CV-en vår? CV-en er vår viktigste ambassadør i forkant av hvilket som helst fysisk møte.
Ifølge en studie utført av TheLadders, bruker rekrutterere i gjennomsnitt 6 sekunder på å titte på en CV før de går videre til neste (som nevnt i våre yrkesspesifikke guider og eksempler). I løpet av denne korte tiden tas ofte en ubevisst beslutning basert på "utseendet" til CV-en. Hvis den er oversiktlig og iøynefallende, vil den rekrutteringsansvarlige sannsynligvis beundre den lengre og nøyere.
Du kan godt lage dine egne maler, men med mindre du er en profesjonell designer, kan det være best å stole på en layout som er prøvet i praksis. En mal legger frem en viss karakter og stemning med designet: Den kan legge vekt på kreativitet, pålitelighet, disiplin og andre kvaliteter.
Bruk et profesjonelt design og maler som er optimalisert for innhold, psykologi og visuell oppfatning.
Bruk timer eller dager på å designe en perfekt layout fra bunnen av, bare for å oppdage at den fører til tekniske problemer.
CV-malene til CVapp.no er delt inn og utviklet basert på ulike identiteter, som kan tilpasses visse yrker, bransjer eller ganske enkelt omstendighetene rundt en ledig stilling.
Her er et eksempel på vårt allsidige utvalg av testede og profesjonelt designede maler:
CV-oppsett: Bestemme strukturen
Nå som vi er ferdige med det visuelle, la oss gå videre til det magiske ved tekst. Den mest vanlige inndelingen av tekst i en CV er basert på innholdet:
- Omvendt kronologisk
- Funksjonell
- Kombinert (sammensatt oppsett).
Den omvendte kronologisk rekkefølgen er ikke bare den vanligste, men også den mest aksepterte inndelingen hos de forskjellige arbeidsgiverne og bransjene. Den største fordelen med Omvendt kronologisk rekkefølge er den enkle, lettfattelige og lineære strukturen.
Den viser din yrkeserfaring og tidligere jobber med den nyeste erfaringen øverst. Dette er flott når du har en uavbrutt arbeidshistorikk, og du kan vise frem noen viktige, nyere stillinger. Men hva bør du gjøre hvis du er nyutdannet eller har et betydelig hull i arbeidshistorikken? Det er her den funksjonelle og kombinerte inndelingen kommer inn.
En omvendt kronologisk rekkefølge drar også nytte av leserens begrensede oppmerksomhet og travle tidsskjema, ved å vise frem de nyeste og mest imponerende stillingene først. Gjør det beste ut av de 6-7 sekundene med “øyetid”!
En funksjonell CV legger hovedfokus på myke og harde ferdigheter. Hvis du mangler erfaring fordi du nettopp er ferdig utdannet, eller er i ferd med å bytte bransje, da bør du tenke på en funksjonell inndeling. Du kan også gjøre CV-en sterkere ved å nevne tidligere prosjekter, sosiale tiltak, erfaring på andre felt og så videre.
En kombinert CV legger like stor vekt på ferdigheter som på arbeidshistorikk, og passer derfor godt for mange tekniske og teknologiske yrker (men ikke utelukkende for dem).
Sjekk ut et godt eksempel på hvordan en CV kan struktureres med vekt på det visuelle:
For å gå dypere inn i hvordan du bør strukturere en CV, sjekk vår spesielle CV-oppsettguide, samt artiklene våre om funksjonelle og kronologiske CV-er!
CV-avsnitt: En liste over dine profesjonelle egenskaper
Det er ofte mye forvirring rundt hvilke seksjoner du bør ta med i en CV.
Dette er ikke overraskende, siden noen seksjoner er viktigere enn andre i forhold til yrke, bransje og erfaring. De forskjellige seksjonene kan vi dele inn under nødvendig og valgfritt. La oss for øyeblikket anta at du bruker en omvendt kronologisk rekkefølge (som nå til dags brukes i mer enn 90 % av CV-ene).
Nødvendige seksjoner omfatter ofte:
- Kontaktdetaljer og personopplysninger
- Profiltekst (personlig uttalelse, mål)
- Arbeidshistorikk
- Ferdigheter
- Utdanning
Valgfrie seksjoner kan omfatte:
- Prestasjoner og milepæler (ofte er disse inkludert i profilteksten)
- Sosiale prosjekter og initiativer
- Utmerkelser, attester og organisasjoner
- Hobbyer og interesser
- Ta med de viktigste seksjonene som viser din yrkeserfaring og sannsynligvis vil imponere en arbeidsgiver.
- Undersøk hvilke seksjoner som er viktige for yrket ditt. Du tar kun de viktigste valgfrie seksjonene med på CV-en din, hvis du i det hele tatt har plass til overs.
- Ta med alle mulige seksjoner, utvid CV-en til maks kapasitet.
- Nevn hver eneste milepæl eller aktivitet, uavhengig av tilgjengelig plass (videregående, alle hobbyer og personlige interesser, osv.)
Dette er imidlertid ingen regler som ikke kan fravikes. Noen ganger endrer visse seksjoner i viktighet, avhengig av jobben du søker på. For eksempel, i vår CV-guide for sykepleiere fremhever vi det faktum at det å høre til yrkesorganisasjoner er mye viktigere i noen yrker. Noen spørsmål du kan stille deg før du bestemmer deg for å ta med eller endre størrelsen på de enkelte seksjoner er:
- Øker dette sjansene mine for å bli ansatt?
- Gir dette et positivt inntrykk hos arbeidsgiveren?
- Passer seksjonen til stillingsbeskrivelsen?
CV-en din kan godt være kronologisk, men beslutningene dine skal være funksjonelle og pragmatiske!
Profilteksten: Dine høydepunkter, din historie
Fordi det er så viktig å holde en CV kortfattet, har noen CV-er lett for å virke ganske alminnelig eller kjedelig. Da er profilteksten en fin måte for å få litt ekstra farge, teft og personlighet til CV-en din på. Profilteksten viser din besluttsomhet, ditt positive syn og bringer litt særpreg til tørre fakta.
De vanligste elementene i en profiltekst er:
- Tittel, funksjon eller profesjonell kategori (for eksempel "erfaren markedsføringsspesialist" eller "bestemt og kreativ webutvikler")
- Imponerende prestasjoner og fakta
- Myke og harde ferdigheter (bare de viktigste!)
- Profesjonell synsvinkel eller spesialisering (passende til jobbsøknaden)
- Skriv en profiltekst som viser karakter, ordlegg deg energisk, bruk handlingsverb og nevn myke og/eller harde ferdigheter som beskriver deg yrkesmessig.
- For at profilteksten ikke skal bli for langt, bør du ikke bruke lange grammatiske konstruksjoner, men sørg for at kvalitetene og prestasjonene dine "stikker ut".
- Skriv en profiltekst som er for langt og tørt eller ikke henger sammen (ut ifra et førstepersonsperspektiv).
- Glem å nevne viktige egenskaper og prestasjoner i begynnelsen.
For å fange oppmerksomheten, bør proftilteksten være energisk skrevet. Bruk handlingsverb og godt beskrivende uttrykk. Unngå lange, grammatisk kompliserte setninger. Dermed stikker prestasjonene og detaljene dine seg ut.
Noen guider foretrekker å ta med en “CV mål”-seksjon, men vi mener at profilteksten er et sterkere og mer alminnelig utbredt redskap. “CV mål” som seksjon, kan være nyttig i visse tilfeller (for eksempel når du mangler arbeidserfaring). For mer detaljert informasjon om bruken av en personlig uttalelse i en CV (i profilteksten eller en CV mål-seksjon), kan du sjekke denne artikkelen.
Arbeidshistorikk: Yrkeserfaring
Hvis du har valgt å dele inn CV-en din i omvendt kronologisk rekkefølge (som du nok burde gjøre i 9 av 10 yrker), er denne seksjonen ryggraden til CV-en.
Her viser du ikke bare frem dine mest imponerende tidligere ansettelser, men du kan også utdype hver stilling ved å nevne viktige fakta, prestasjoner og andre opplysninger som beskriver deg som yrkesaktiv. Det er ikke nødvendig å ta med hele arbeidshistorikken din. Nevn kun de ansettelsene som du kan imponere din fremtidige arbeidsgiver mest med og som passer best til stillingen du søker på. Dette sikrer også at CV-en din er kortfattet, saklig og oversiktlig.
Hvis du har faktatall, prosjekter eller lignende som kan bevise produktiviteten din i tidligere jobber, nevn dem. Hjalp du selskapet å spare penger? Deltok du i et selskapsomfattende initiativ? Ledet du et designteam? Kanskje sørget du for en forbedring i resultatene basert på nettbaserte brukeranmeldelser. Rekrutterere setter pris på spesifikke fakta.
Hver stilling du fører opp trenger (omtrent) følgende oppsett:
- Jobbtittel, firmanavn, ansettelsessted
- Måned og år du startet og forlot stillingen
- Mellom tre og seks kjernepunkter som kort beskriver det du har gjort og oppnådd i firmaet
Et godt tips er å føre en egen liste over alle dine milepæler, prestasjoner, prosjekter og andre ting du har gjort og oppnådd. Slik har du alltid et arsenal av illustrerende fakta tilgjengelig. For mer detaljert informasjon om denne viktige seksjonen, henviser vi til vår spesielle Yrkeserfaring-guide.
Ferdigheter: Kompetanse og superkrefter
Seksjonen med ferdigheter er en liste over dine profesjonelle evner, kunnskaper og superkrefter.
Det er her du består din første "kompetansetest". Denne seksjonen er mer pragmatisk enn profilteksten, fordi rekrutterere og automatiserte systemer vil vurdere ferdighetene dine basert på en viss sjekkliste.
Dessuten finnes det visse harde (og noen ganger også myke) ferdigheter som absolutt kreves for bestemte stillinger. For eksempler kan du sjekke en av våre spesielle guider for sykepleiere eller lærere. Her er to viktige tips: Se nøye på stillingsbeskrivelsen og tilpass ferdighetene du setter opp deretter!
Plassen du har er begrenset, og du kan ha mange ferdigheter. Forsikre deg derfor om at de ferdighetene du nevner (spesielt de øverste), passer til stillingsbeskrivelsen.
Selv de mest erfarne fagfolkene forveksler ofte harde og myke ferdigheter, da skillelinjen mellom disse to i visse yrker eller bransjer kan være utydelig. Tommelfingerregelen er at myke ferdigheter for det meste forholder seg til mellommenneskelige interaksjoner, emosjonell intelligens, organisasjons- og lederevner.
Harde ferdigheter er pragmatiske kompetanser som ofte kreves for visse stillinger. Det kan være ferdigheter innen et visst programmeringsspråk for en stilling som utvikler. Eller en bestemt type programvarepakke for en kontorjobb. De forholder seg til dine daglige gjøremål når det gjelder pragmatiske handlinger.
Trenger du flere innspill til hvordan du skriver en fantastisk god seksjon med ferdigheter? Da bør du ta en titt på vår spesielle guide om å beskrive ferdigheter!
Utdanning: En historie om vekst og kunnskap
Hvor viktig utdanningsavsnittet er, avhenger av yrket og bransjen du jobber i.
I vår guide for webutviklere for eksempel, understreker vi det faktum at formell utdanning ikke er en vinn-eller-forsvinn-faktor. Mange utviklere er til en viss grad selvlærte. Imidlertid er ingen CV komplett uten at du lister opp utdanningen din, og mange arbeidsgivere verdsetter absolutt en akademisk grad eller bestått fagprøve.
Som i mange andre situasjoner, finnes det ingen fasitløsning til utdanningsavsnittet. Yrker som advokat eller lege og stillinger innen eksakte vitenskaper (kjemi, biologi, osv.) legger stor vekt på formell utdanning. For noen av disse yrkene kan det til og med være lurt å inkludere vitenskapelige eller lignende publikasjoner i CV-en (i utdanningsavsnittet eller i en egen kategori).
Omvendt kronologisk rekkefølge er ikke bare egnet for arbeidshistorikken. Utdanningsavsnittet bør også vise frem dine nyeste og mest imponerende akademiske prestasjoner først.
Det er viktig å merke seg at i vår tidsalder med lett tilgjengelig informasjon og teknologi, kan et utdanningsavsnitt omfatte online sertifikater, workshops, spesialiserte seminarer eller kurs, og så videre. For en god forståelse om hvor høyt du skal prioritere dette avsnittet, sjekk ut vår spesielle utdanning-guide, eller ta en nærmere titt på våre yrkesspesifikke guider og eksempler.
Teknologi og psykologi: Automatiserte søknadssystemer og rekrutterere
Vi har allerede dekket en stor del av de viktige grunnprinsippene du trenger å forstå når du skal opprette en jobbvinnende, medrivende CV.
Men det er fortsatt to avgjørende aspekter igjen, for at en CV skal kunne bli ditt perfekte markedsføringsmiddel: Interaktivitet med automatiserte søknadssystemer og god forståelse av hvordan en rekrutterer ser på en CV.
Automatiserte søknadssystemer (ATS) er i våre dager allment utbredt hos store og mellomstore arbeidsgivere i de fleste industrilandene verden over. Med mengden søknader og potensielle ansatte som kommer inn hver måned, klarer ikke alltid rekrutteringsmedarbeiderne å følge med.
Så i stedet for å utvide rekrutteringsavdelingene til absurde størrelser, bruker arbeidsgiverne heller automatiserte systemer for å hjelpe til i rekrutteringen. Oppgaven til et ATS er å analysere, filtrere (og noen ganger til og med vurdere) CV-en din basert på nøkkelord.
En studie utført av Preptel viser at i USA blir som regel 75 % av CV-ene ikke sett av menneskelige øyne. Automatiserte filtre kan bli et svart hull for CV-er. Derfor er det så viktig å forstå hvordan et ATS fungerer.
En viktig grunn til å bruke nettbaserte verktøy i stedet for tekstbehandlingsprogram, er at automatiserte søknadssystemer ofte er lite fleksible. Systemene behandler CV-en din med utgangspunkt i en spesifikk algoritme. En stor andel CV-er filtreres ut, uavhengig av det jobbmessige innholdet, på grunn av formateringsfeil, bilder, diagrammer, topptekstinformasjon som ikke kan leses, osv. Det er derfor det er så inderlig viktig å bruke et godt testet CV-verktøy uten formateringsfallgruver.
Men hvordan filtrerer og vurderer et automatisert datasystem CV-en din? Svaret er enkelt: Basert på nøkkelord definert av arbeidsgiveren, rekrutteringsavdelingen eller yrkesspesifikke systemparametere.
Det finnes tre metoder for å plukke ut nøkkelord: Bransjekunnskap, nøye analyse av stillingsbeskrivelsen og bruken av ordskyer.
- Analyser stillingsbeskrivelsen nøye, for å forstå hvilke ferdigheter eller andre aspekter du bør prioritere
- Bruk et nettbasert verktøy for formateringen, for å unngå å bli filtrert ut
- Gjør grunnleggende research på arbeidsgiveren
- Bruk bransjekunnskapen din
- Bruk helst PDF-format
- Sørg for at CV-en din kan leses av både mennesker og automatiserte systemer
- Ignorer teknologiske tester med hensyn til retningslinjer for ATS og formatering
- Bruk de vanligste tekstbehandlingsprogrammene som kan få deg filtrert ut av et ATS
- Send inn en og samme standard-CV til de forskjellige arbeidsgiverne, uten å ta særpreget til selskapene i betraktning
- Bruk for mange nøkkelord på en unaturlig måte, slik at CV-en blir uleselig for en virkelig person
Bransjekunnskapen din er basert på egen kompetanse og forskning. Du kan stole på erfaringene dine eller ta en titt på våre yrkesspesifikke guider. For eksempel vår guide for webutviklere, der vi legger vekt på hvilke ferdigheter, programmeringsspråk og interesser som har vært trender de siste par årene. I vår guide for sykepleiere nevner vi de to vanligste ferdighetene som arbeidsgivere etterspør for denne stillingen.
Å undersøke arbeidsgiverens nettsted er også alltid en god idé. Det kan gi hint om hva selskapet verdsetter, hva slags språk de bruker, og så videre. Å ha slik kunnskap i bakhånd kan faktisk være avgjørende.
Stillingsbeskrivelsen er din beste venn når du skal velge ATS-nøkkelord for CV-en din. Der nevnes ofte de viktigste kravene og de myke ferdighetene som hører til stillingen. Sørg for å finne disse og ta dem med i teksten på CV-en.
Hvis stillingsbeskrivelsen er for vag eller ordrik, ikke fortvil, det finnes et nyttig verktøy: Ordskyer. Ordskyer er et nyttig verktøy (og lett å finne via Google, for eksempel Wordle eller Worditout) der du ganske enkelt kan kopiere og lime inn teksten til en stillingsbeskrivelse og få en visualisering av teksten.
Når det gjelder den menneskelige siden av rekruttering, finnes det to hovedpunkter som du må ta hensyn til. For det første må du skjønne volumet av innsendte søknader. Noen selskaper mottar bokstavelig talt hundrevis av CV-er. Unngå derfor å fremstå som alminnelig, kjedelig eller likegyldig. Du trenger ikke å overdrive (de rekrutteringsansvarlige har et skarpt øye for "kunstig oppfiffede" CV-er), men du bør vurdere om teksten din ikke er for tilbakeholden.
Forsikre deg om at CV-en forteller din historie, viser deg frem som menneske og inneholder alle dine viktige faglige høydepunkter. Dessuten bør du forstå at arbeidsgiveren vil se deg fra synsvinkelen "hvordan passer denne personen inn i selskapet?". Vurder uttalelsene dine derfor fra synsvinkelen til en fremtidig, produktiv ansatt.
For det andre bør du ikke bruke for mye teknisk terminologi. Alle yrker har sin sjargong, men ikke alle rekrutterere er like kunnskapsrike på dette området. Uthev dine tekniske ferdigheter, men ikke la det bli for mange (spesielt i profilteksten) og nevn noen av dine myke ferdigheter og kvaliteter, for å fremheve deg som menneske og en man kan kjenne seg igjen i.
Internasjonal kontra landsspesifikk CV
Sist, men ikke minst, hvis du ønsker å flytte eller finne en jobb i utlandet, bør du ta hensyn til geografiske særpreg i rekrutteringsprosessen.
Hver verdensdel, eller hvert land til og med, har sine egne kulturelle, etiske og tekniske nyanser når det gjelder CV-er. Asia, Europa og USA kan være svært forskjellige i noen aspekter. Det er en god idé å gjøre research på landet du vil jobbe i generelt og den lokale bransjen i tillegg. Ta kontakt med expat-samfunn, delta på nettverksarrangementer og søk etter online ressurser for å utvide kunnskapen din.
- Gjør online undersøkelser av landet du ønsker å jobbe i
- Kom i kontakt (online eller offline) med folk som snakker språket ditt i den lokale bransjen
- Finn ut om du trenger et spesifikk CV-oppsett
- Ta hensyn til kulturelle forskjeller og hvordan du presenter deg
- Se etter eksempler på lokale CV-er
- Bruk samme CV for hvert land du vil jobbe i
- Ignorer den lokale kulturen og synet på etiske og profesjonelle normer
- Anta at typen oppsett og maks CV-lengde er den samme overalt
Generelt sett er de vanligste "geografiske" CV-typene:
- Den internasjonale CV-en
- Den amerikanske CV-en
- Den britiske CV-en
- Den spanske CV-en
- Den asiatiske CV-en
- Den russiske CV-en
Uansett hvilken type CV du bruker, hvis du søker til et fremmed land, må du være tydelig om din nasjonalitet, visumstatus og dine språkkunnskaper. Selv om det ikke alltid er like viktig hvis du søker i ditt eget land, er dette nødvendig informasjon på internasjonale CV-er.
Hvis du er interessert i eksperttips for å skrive en CV for et bestemt geografisk område, kan du sjekke vår guide om regionsspesifikke CV-typer. Den omfatter alle kategoriene som vises ovenfor, så vel som tips om å skrive en CV når du ikke har engelsk som morsmål.
Selv om vi nå har gitt deg den mest grunnleggende og viktige informasjonen du trenger for å lage en CV som sikrer fantastiske muligheter, har vi fortsatt flere ressurser på lur!
Du kan for eksempel sjekke guidene våre om ekstra avsnitt og emner, når du føler at du trenger å fiffe opp disse områdene.
Og ikke glem å ta en titt på alle de fantastiske funksjonene i vårt eget CVapp.no CV-verktøy. Det vil sannsynligvis spare deg for tid og krefter og løfte CV-en din til neste nivå!